Prețul energiei electrice a crescut semnificativ în ultima perioadă, conform datelor de pe piața spot a bursei OPCOM. Raportul recent indică faptul că acesta era de 4 ori mai mic în urmă cu un an de zile. În timp ce energie electrică înregistrează creșteri, autoritățile din România încearcă să diminueze efortul populației la factura lunară și stabilește o plafonare a prețului pe kWh.
Piața spot a bursei OPCOM a înregistrat un preț al energiei electrice, în medie, de 932 lei pe MWh în luna februarie 2022. Valoarea sa este de patru ori mai mare față de prețul aceleiași luni din anul trecut, când înregistra 234 lei pe MWh. Chiar și așa, valoarea energiei electrice din luna februarie a fost mai mică decât în luna anterioară. În ianuarie 2022, prețul la energie atingea o valoare de 949 lei pe MWh.
Totuși, valoarea totală a tranzacțiilor a ajuns la 2,158 miliarde de lei în luna februarie, în creştere cu 296% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Și volumul tranzacțiilor a crescut cu 1,2%, până la 2.282.471 de MWh. Cota de piață a PZU (Piața pentru Ziua Următoare) a fost de 49,95%, în creştere cu 7%. Au fost înregistrați 329 de participanți pe piața spot a OPCOM, dintre care 227 erau activi. PZU reprezintă o componentă importantă pe piața angro de energie electrică, aici realizându-se tranzacții orare ferme cu energie electrică, livrarea având loc în ziua următoarei zilei de tranzacționare.
Pe fondul scumpirilor din ultimele luni, Guvernul României a stabilit măsuri menite să îi sprijine pe consumatori la plata facturilor de energie. Astfel, Ministerul Energiei a publicat joi proiectul de Ordonanță privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Actul normativ se află în consultare publică în aceste zile și urmează să se ia o decizie.
Consumul din perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 ar urma să fie calculat la preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice, care este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh, de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv şi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5”, se precizează în proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Ordonanța stabilește că toate cantitățile de energie electrică vândute către producătorii de energie electrică aflaţi în portofoliul statului român şi titularii de acorduri petroliere care produc energie electrică nu vor fi luate în considerare la calculul venitului suplimentar.