Președintele Ucrainei critică aliații pentru că „privesc de la distanță” războiul cu Rusia: „Ne apărăm singuri țara”

Cătălina Burghelea 25.02.2022, 09:40
Președintele Ucrainei critică aliații pentru că „privesc de la distanță” războiul cu Rusia: „Ne apărăm singuri țara”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis, vineri dimineață, un nou mesaj video, îndemnând populația la rezistență împotriva invaziei ruse. Totodată, liderul a criticat aliații Ucrainei, pentru a doua oară în doar câteva ore. Acesta și-a început declarația cu afirmația că este „a doua dimineață a războiului total”.

Președintele Volodimir Zelenski își critică aliații

„În această dimineață (n.r. – vineri), ne apărăm singuri țara. La fel ca și ieri, cea mai puternică țară din lume a privit de la distanță”, a afirmat Volodimir Zelenski într-un videoclip pe Facebook, părând să se refere la SUA, notează CNN.

„Rusia a fost lovită de sancțiuni ieri, dar acestea nu sunt suficiente pentru a scoate aceste trupe străine de pe pământul nostru. Numai prin solidaritate și determinare se poate realiza acest lucru”, a completat președintele Ucrainei.

Liderul ucrainean acuză Rusia de minciună

Zelensky a adăugat că poporul ucrainean continuă să reziste, „demonstrând un adevărat eroism. Inamicul a fost oprit în majoritatea direcțiilor. Sunt lupte în curs… Nu ne vom obosi.”.

„La ora 4 dimineața, forțele ruse au continuat să lanseze lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Ei spun că vizează doar zone militare, dar acestea sunt minciuni. De fapt, ei nu disting în ce zone își desfășoară activitatea”, a mai spus Zelensky.

„Pe cerul de deasupra Kievului (în această dimineață), au fost bombardamente. A fost un incendiu la un bloc de locuințe. Astfel de atacuri asupra capitalei noastre nu au mai avut loc din 1941”, a continuat liderul ucrainean.

Razboi Rusia Ucraina

A doua zi de război în Ucraina

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pe Twitter, vineri dimineață, că trei persoane au fost rănite, dintre care una se află în stare critică, „ca urmare a epavei de la o rachetă care a lovit clădirea rezidențială 7-A de pe strada Koshitsya”.

În mesajul său video adresat poporului ucrainean, vineri dimineață, președintele Volodimir Zelensky a spus că, „mai devreme sau mai târziu, Rusia va trebui să ne vorbească despre încheierea acestei operațiuni militare, despre încheierea acestei invazii. Cu cât această conversație începe mai devreme, cu atât mai puține pierderi va avea Rusia”.

Zelenski a salutat protestele din Rusia

Deși forțele ruse înaintează spre capitala Ucrainei, Kiev, Zelensky a spus: „Suntem pe pământul nostru, avem adevărul, ei nu ne pot distruge caracterul. Rachetele rusești Kalibr sunt neputincioase împotriva libertății noastre”. Președintele Ucrainei a salutat și protestele din Rusia împotriva invaziei.

„Tuturor cetățenilor Federației Ruse care ies să protesteze vreau să le spun că îi vedem. Înseamnă că ne-ați auzit”, a spus el.

Mii de ruși au ieșit în stradă

Joi, protestatarii au organizat mici demonstrații în toată Rusia, potrivit presei independente, chiar dacă se confruntau cu arestări, iar poliția amenința că va dispersa mulțimile cu forța fizică. Pe teritoriul rus sunt interzise demonstrațiile fără permisiune, dar rușii pot organiza proteste individuale, cu o singură persoană. Până joi seară, ora Moscovei, cel puțin 1.237 de persoane au fost reținute în 44 de orașe din Rusia, a raportat OVD-Info.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...