Conflict Rusia-Ucraina. Zelenski: „Sunt ţinta numărul 1, iar familia mea, ţinta numărul doi”

Cătălina Burghelea 25.02.2022, 06:03
Conflict Rusia-Ucraina. Zelenski: „Sunt ţinta numărul 1, iar familia mea, ţinta numărul doi”

Trupele rusești continuă să atace Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, joi, un decret privind mobilizarea generală a populaţiei. Potrivit decretului anunțat de Administrația Prezidențială, măsura îi vizează pe cei supuşi recrutării şi pe rezervişti şi se va aplica în termen de 90 de zile, în toate regiunile Ucrainei. Vineri dimineață, Zelenski a declarat că s-au infiltrat trupe inamice în Kiev.

Volodimir Zelenski a făcut noi declarații despre situația din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, vineri, că în capitala țării s-au infiltrat trupe inamice, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina şi s-a apropiat de Kiev. Totodată, șeful statului ucrainean a confirmat că este principala ţintă a armatei ruse. În același timp, Zelenski acuză că țara sa a fost abandonată în fața agresiunii armatei ruse.

„Am primit informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”, a spus Volodimir Zelenski într-o intervenţie video postată pe site-ul preşedinţiei ucrainene în care cere locuitorilor să fie vigilenţi şi să respecte interdicţia de circulaţie.

„Voi rămâne în Capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina. Conform informaţiilor pe care le deţinem, inamicul m-a identificat ca fiind ţinta numărul unu, iar familia mea, ţinta numărul 2”, a afirmat președintele Ucrainei, după prima zi de război declanșat de Rusia.

Președintele ucrainean acuză că țara sa este lăsată singurî în fața agresiunii Rusiei

În aceeaşi intervenţie video, Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul că Ucraina a fost abandonată în faţa inamicului.

„Ucraina este lăsată singură. Cine este pregătit să lupte împreună cu noi? Eu nu văd pe nimeni. Cine este pregătit să ofere Ucrainei garanţia aderării la NATO? Toată lumea se teme”, a declarat președintele ucrainean.

Lupte grele în Ucraina. Oficialii ruși anunță însemnate câștiguri teritoriale

Care este planul lui Vladimir Putin

De altfel, un oficial de la Washington, citat de cotidianul Le Monde, a dezvăluit că Vladimir Putin vrea înlăturarea de la putere a Administraţiei prooccidentale de la Kiev şi instalarea unui regim prorus.

„Noi estimăm că, în mod fundamental, Rusia are intenţia de înlăturare a actualei Administraţii şi de instalare a unui regim favorabil”, a spus un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării.

Lupte grele între armata ucraineană și trupele rusești

Potrivit serviciilor de informaţii militare americane, armata rusă vrea să atace masiv capitala Kiev cu avioane, rachete şi forţe terestre. În prezent, se dau lupte grele între armata ucraineană şi trupele rusești la periferia nordică a capitalei Ucrainei.

Mai multe explozii uriaşe s-au produs, vineri dimineaţă, în zona de nord a capitalei Kiev. Deflagraţiile puternice au fost surprinse de martori, care au filmat cu telefoanele mobile, apoi au urcat imaginile pe internet. Bombardamentele au continuat pe tot parcursul nopţii, dar s-au înteţit în această dimineaţă, în jurul orei 05.00.

Primul bilanț al conflictului declanșat de Rusia în Ucraina

Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, bilanţul atacurilor armatei ruse a urcat la 137 de morţi şi peste 300 de răniţi în Ucraina. Anunțul a fost făcut în cursul nopţii de joi spre vineri.

„Astăzi, am pierdut 137 de eroi, cetăţenii noştri, militari şi civili. Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări”, a mărturisit Zelenski.

De altel, autorităţile ucrainene au raportat sute de explozii provocate de armata rusă asupra obiectivelor militare şi de infrastructură. Personalul de la complexul centralei nucleare dezafectate Cernobîl este ţinut ostatic de trupele rusești, după ocuparea zonei, a precizat Alyona Şevţova, consilier al Forţelor Terestre ucrainene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...