Președintele Portugaliei a sosit în România. Șeful statului român îl însoțeste la Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal

Elena Avramescu 20.12.2022, 13:07
Președintele Portugaliei a sosit în România. Șeful statului român îl însoțeste la Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi astăzi pe omologul său din Republica Portugheză, Marcelo Rebelo de Sousa. Cei doi șefi de stat vor efectua o vizită la Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal, după cum a notat Administraţia Prezidenţială.

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a sosit în România

UPDATE 13:07. În urmă cu câteva minute, preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe omologul din Republica Portugheză, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal.

În scurt timp, cei doi preşedinţi vor vizita Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal şi vor susţine declaraţii de presă comune.

Știre inițială

Vizita preşedintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, dar şi la nivel de lucru şi al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene şi NATO.

Nu trebuie uitat faptul Domeniul apărării reprezintă unul dintre domeniile vitale ale cooperării bilaterale, mai ales că Portugalia a participat la forţa NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, profitând de un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.

În plus, Administraţia Prezidenţială a notat faptul că pe agenda discuţiilor celor doi şefi de stat se vor afla aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, precum şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii, dar şi al educaţiei.

Presedintele Portugaliei, in vizita astazi in Romania
Presedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa

„Va fi salutată contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii portugheze”, a mai notat sursa citată.

Înafară de toate acestea, nu va fi uitată situaţia de securitate din Ucraina, astfel că se va vorbi cu precădere despre intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, despre problema refugiaţilor ucraineni, precum şi despre sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale.

Șefii de stat vor aborda şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană, fiind vorba despre Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi partenerii din Balcanii de Vest.

În încheiere, discuțiile se vor muta pe continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care în prezent se confruntă cu mai multe provocări, fiind cauzate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică căreia trebuie să îi facă faţă.

Știre în curs de actualizare

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...