Preşedintele PNL Brăila, cuvinte grele către ministrul Agriculturii, Petre Daea: „I-a trecut timpul şi ar fi cazul să se apuce de numărat cormorani”

Elena Avramescu 25.11.2022, 10:41
Preşedintele PNL Brăila, cuvinte grele către ministrul Agriculturii, Petre Daea: „I-a trecut timpul şi ar fi cazul să se apuce de numărat cormorani”

Alexandru Popa, deputat și președintele PNL Brăila, a ținut să vorbească despre situaţia dezastruoasă în care se află zeci de mii de fermieri din toată ţara. Se pare că aceștia riscă să nu îşi poată primi despăgubirile acordate de Guvern pentru culturile calamitate, tocmai de aceea deputatul i-a cerut public demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, în cazul în care această problemă nu are rezolvare.

Alexandru Popa cere demisia lui Petre Daea

Alexandru Popa a ținut să transmită un comunicat de presă în care îi cere ministrului Agriculturii să rezolve cât de urgent posibil această problemă gravă, deoarece până acum a tratat acest subiect în bătaie de joc, iar „modul neglijent în care s-a tratat această chestiune a despăgubirilor pentru culturile calamitate are efecte foarte grave”.

De reținut că Alexandru Popa este fermier şi membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

„Eu înţeleg că domnia sa se consideră un profesionist în domeniu şi merită tot respectul pentru priceperea de care a dat dovadă la vremea lui, dar deja este evident că i-a trecut timpul şi ar fi cazul să se apuce de numărat cormorani ca simplu cetăţean, nu ca ministru. Am înţeles că domnul ministru Daea a propus o variantă care presupune să se ia în calcul media ultimilor cinci ani.

Dacă se face media pe ultimii 5 ani, riscăm să nu se mai ajungă la acel procent minim de 30% şi fermierii să nu mai aibă dreptul să primească despăgubiri. Îi cer domnului ministru Petre Daea să rezolve această chestiune într-un mod care să fie corect pentru fermieri, fiindcă altfel unii dintre ei vor primi o lovitură devastatoare din punct de vedere financiar. Iar în cazul în care nu este capabil să facă asta, îi cer public demisia”, a declarat deputatul Alexandru Popa.

Se mareste salariul minim brut pentru angajatii din agricultura
Agricultura in Romania

Preşedintele PNL Brăila a ținut să mai puncteze că a discutat acest subiect cu o parte dintre agricultorii brăileni afectaţi de această situaţie şi cu reprezentanţii unor instituţii implicate în procesul de constatare a gradului de calamitare, deoarece acest lucru reprezintă cel mai important lucru în prezent, iar asta pentru că nu vrea să se ajungă în situaţia în care fermierii brăileni să aibă probleme din cauza ministrului Agriculturii.

„La nivelul judeţului Brăila este vorba despre peste 2000 de agricultori aflaţi în această situaţie. Normele legale prevedeau ca înştiinţările pentru culturile calamitate să se depună până pe 15 mai. Apoi, 29 iunie s-a dat ordin de ministru care prelungea termenul de depunere a documentelor respective.

Activitatea în agricultură este de aşa natură încât, imediat după recoltare începem un nou flux tehnologic, nu poţi amâna recoltarea după cum ai tu chef. De exemplu, anul acesta între 1 şi 10 iulie a început recoltatul la orz. Noi, fermierii, în general, dacă într-un an semănăm orz, în anul următor semănăm rapiţă.

Perioada optimă pentru semănat rapiţa începe la 15 august, deci agricultorii n-au putut întârzia cu recoltarea orzului. În condiţiile în care comisiile de constatare au ajuns la unii fermieri după ce aceştia recoltaseră, este firesc că membrii comisiilor nu au trecut în procesul verbal un anumit procent de calamitare a culturilor, pentru că fiecare răspunde pentru ceea ce semnează, este o chestiune penală”, a mai declarat Alexandru Popa.

Deputatul a solicitat, în calitate de membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, o soluţie propice pentru situaţiile în care nu s-a putut constata gradul de calamitare a culturilor, aceea de a se lua ca an de referinţă anul 2021.

În prezent, la nivelul judeţului Brăila sunt mai mult de 2.300 de fermieri, cu o suprafaţă totală de 28.700 hectare, care se află în pericol de a nu mai primi despăgubirile acordate de Guvern, iar asta din cauză că şi-au recoltat culturile înainte ca reprezentanţii comisiilor de constatare a procentului de calamitare să ajungă în teren.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...