Președintele peruvian Pedro Castillo, demis din funcție și reținut de poliție. Ce acuzații i s-au adus

Elena Avramescu 08.12.2022, 07:24
Președintele peruvian Pedro Castillo, demis din funcție și reținut de poliție. Ce acuzații i s-au adus

În cursul zilei de miercuri, parlamentul din Peru a votat demiterea preşedintelui Pedro Castillo, lucru care s-a întâmplat la scurt timp după ce liderul de stânga a anunţat dizolvarea legislativului şi decretarea stării de urgenţă. Demiterea pentru „incapacitate morală” a fost aprobată de 101 din cei 130 de parlamentari. Tot în cursul zilei de miercuri, președintele peruvian Pedro Castillo a fost reținut miercuri de poliție în capitala Lima.

Pedro Castillo, reținut după ce a fost demis din funcție

Cu doar o zi în urmă, parlamentul din Peru a votat demiterea preşedintelui Pedro Castillo, imediat după ce liderul de stânga a anunţat dizolvarea legislativului precum şi decretarea stării de urgenţă. Astfel că demiterea pentru „incapacitate morală” a preşedintelui Pedro Castillo a fost transmisă în direct la televiziune și a aprobată de 101 din cei 130 de parlamentari.

Pedro Castillo a fost ales președinte în iulie 2021, după ce a trecut de două moţiuni asemănătoare, ultima dintre acestea fiind în martie 2022. Miercuri, preşedintele peruan Pedro Castillo a ordonat dizolvarea parlamentului cu doar ore înainte de a se întruni pentru a dezbate o moţiune de demitere şi a anunţat înfiinţarea unui guvern excepţional.

Cu puțin timp înainte de acest vot, se pare că preşedintele de stânga a declarat „dizolvarea temporară a Congresului Republicii şi înfiinţarea unui guvern de urgenţă excepţional” precum şi „convocarea cât mai curând posibil a unui nou Congres dotat cu puteri constitutive”, într-un mesaj către naţiune de la palatul guvernului.

Presedintele peruvian Pedro Castillo, demis din functie si retinut de politie
Presedintele Pedro Castillo

AFP a notat că  a fost deschisă o anchetă pentru răzvrătire împotriva lui Castillo care a condus ţara doar 17 luni, după încercarea sa de a dizolva Parlamentul. Ancheta s-ar adăuga altor şase anchete pentru corupţie sau trafic de influenţă care îl vizează, fiind acuzaţi şi membri ai familiei sale şi anturajului său politic.

Imediat după aceea, vicepreşedinta Peru, Dina Boluarte, a spus că este vorba despre „o lovitură de stat care agravează criza politică” în ţară după decizia preşedintelui Pedro Castillo de a dizolva parlamentul şi de a declara stare de urgenţă. Se pare că Boluarte va depune jurământul în funcția de președinte al statului Peru.

În plus, în cursul unei ceremonii de învestitură în faţa parlamentului, moment în care a devenit prima femeie preşedintă a Peru, Dina Boluarte a ținut să puncteze faptul că a avut loc o tentativă de lovitură de stat promovată de Pedro Castillo care nu a găsit niciun ecou nici în instituţiile democraţiei, nici în stradă.

„Îmi asum puterea în conformitate cu Constituţia Peru, cu începere din acest moment şi până în iulie 2026, când urma să se încheie mandatul lui Castillo”, a spus avocata provenită din acelaşi partid de inspiraţie marxistă ca şi el.

Ulterior, Statele Unite au anunţat imediat că nu-l mai consideră pe Pedro Castillo preşedintele în exerciţiu al ţării.

„Vom respinge categoric orice act care încalcă orice Constituţie, orice act care subminează democraţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Castillo a fost acuzat și de crize ministeriale repetate şi formarea a patru guverne în opt luni, un eveniment fără precedent în Peru

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...