Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Republica Singapore. A fost primit la Palatul Prezidenţial Istana de omologul său, Halimah Yacob

Elena Avramescu 10.03.2023, 09:10
Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Republica Singapore. A fost primit la Palatul Prezidenţial Istana de omologul său, Halimah Yacob

În această dimineață, preşedintele Klaus Iohannis şi-a început vizita de stat în Republica Singapore, vineri dimineaţa fiind primit la Palatul Prezidenţial Istana de omologul său, Halimah Yacob.

Preşedintele Klaus Iohannis, primit cu căldură în Republica Singapore

„Discuţii excelente cu preşedintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, privind modalităţile de aprofundare şi extindere a relaţiilor noastre bilaterale, bazate pe aceleaşi valori şi principii”, a transmis şeful statului român pe Twitter.

La ceva timp după, preşedintele Iohannis a avut şi o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Singapore, Lee Hsien Loong. Nu trebuie uitat faptul că preşedintele Iohannis se află în aceste zile în Republica Singapore, după vizita oficială în Japonia.

Această nouă vizită are în vedere intrarea relaţiei bilaterale într-o nouă etapă de dezvoltare, aceasta fiind prima la nivel de preşedinte al României în această ţară, în ultimii 20 de ani, respectiv în contextul în care în anul 2022 au fost sărbătoriţi 55 de ani de relaţii bilaterale, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

În plus, obiectivul principal al acestei vizite este dinamizarea relaţiilor bilaterale, în acord cu potenţialul acestora, mai ales în plan economic-investiţional. Agenda vizitei de stat în Singapore cuprinde şi intensificarea cooperării în domeniile IT, educaţie, cercetare, securitate alimentară, conectivitate, securitate cibernetică şi înalte tehnologii, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia verde.

Se pare că interesul României vizează aprofundarea şi amplificarea acestui palier de colaborare, prin iniţierea de noi proiecte bilaterale, mai ales în cooperarea economică şi sectorială între România şi Singapore, pornind de la dinamica pozitivă a schimburilor comerciale în ultimii ani, mai ales că ţara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore.

Cand se intalneste Klaus Iohannis cu Joe Biden. E informatia zilei
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, întâlnire cu autorităţile locale din Kyoto

Cu doar două zile în urmă, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu autorităţile locale din Kyoto, unde a ținut să precizeze că România şi Japonia sunt mai apropiate decât oricând, și speră ca în curând Kyoto să se înfrăţească cu o localitate din România.

„România şi Japonia sunt acum mai apropiate decât oricând. În actualul context global, marcat de război şi de tensiuni regionale, este important să ne bazăm unii pe ceilalţi pentru a apăra valorile fundamentale care ne definesc – dorinţa de pace şi securitate, libertatea, democraţia şi drepturile omului, ordinea internaţională bazată pe reguli. Pe acest fundal, doresc să îmi exprim deplina încredere în dezvoltarea continuă a legăturilor dintre ţările şi cetăţenii noştri, dintre oraşele noastre.

Sper ca în curând Kyoto să se poată înfrăţi cu o localitate din România, pentru a oferi ocazia punerii în practică a potenţialului uman şi economic încă nedescoperit dintre comunităţile noastre”, a declarat şeful statului român la întâlnirea cu guvernatorul prefecturii Kyoto, viceprimarul oraşului Kyoto şi vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

La întâlnire a participat şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis, iar alături de ei au fost prezenţi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan şi Cosmin Marinescu, ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Dranga.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...