Administrația Prezidențială are o factură colosală la energie. Câți bani cheltuie Palatul Cotroceni pentru curent și gaze doar într-o lună

Ana Anitoiu 19.01.2023, 13:42
Administrația Prezidențială are o factură colosală la energie. Câți bani cheltuie Palatul Cotroceni pentru curent și gaze doar într-o lună

Administrația Prezidențială are o factură colosală la energie. Iată câți bani va cheltui Palatul Cotroceni pe lună pentru curent și gaze, în perioada 1 ianuarie – 3 aprilie.

Câți bani va cheltui Administrația Prezidențială pentru energie

Conform unui anunț de atribuire publicat de Președinția României pe portalul oficial al achizițiilor publice, Administrația Prezidențială va plăti suma de 980.000 de lei pentru perioada menționată, ceea ce înseamnă că va acoperi un cost de peste 65.000 de euro lunar.

Achiziția a fost făcută în ultimele zile ale anului trecut, prin atribuire directă, fiind invocată o urgență extremă ce nu putea fi prevăzută. Prin urmare, Administrația Prezidențială va consuma, în perioada 1 ianuarie – 3 aprilie 2023, energie electrică în valoare totală de aproape un milion de lei.

Modificare salarii polițiști, 2023. Anunțul făcut de sindicate, în urmă cu puțin timp
Administrația Prezidențială, factură uriașă pentru energia electrică

Achiziția, făcută fără licitație

Anunțul conform căruia Administrația Prezidențială a cumpărat curent electric fără licitație, la urgență, a fost publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP).

Administrația Prezidențială a contractat energie electrică pentru „locațiile stabilite de beneficiar” prin atribuire directă. Prețul maxim pe care instituția arăta că era dispusă să-l plătească este de 823.354,62 de lei fără TVA.

Autoritatea contractantă a impus două criterii de atribuire. Aceasta a menționat că va cântări decizia de a parafa afacerea, bazându-se pe prețul ofertei, în proporție de 90 la sută, precum și pe furnizarea de energie verde, în proporție de 10 la sută.

Din trei companii ce s-au arătat interesate să furnizeze curent electric Palatului Cotroceni pentru perioada menționată, Administrația Prezidențială a ales o singură ofertă, precizând că atribuirea contractului se va face fără publicarea prealabilă a unei invitații de participare la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, nefiind organizată nici vreo licitație electronică.

Administrația Prezidențială a plătit, pentru energia electrică ce a fost consumată pe parcursul întregului an 2022, aproximativ 722.000 de lei. În plus, președinția a mai contractat gaze naturale în valoare de aproximativ 800.000 de euro, precum și servicii de deszăpezire în valoare de 28.000 de euro.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...