Președintele Iohannis a semnat decretul. Cum se modifică codul de procedură legală

Nicu Stan 12.05.2021, 12:37
Președintele Iohannis a semnat decretul. Cum se modifică codul de procedură legală

Președintele Iohannis a semnat decretul. Cum se modifică codul de procedură legală, vedeți în articolul de mai jos.

Klaus Iohannis a semnat modificarea codului de procedură penală. Când va fi anunțată motivarea de către instanțe

Președintele Klaus Iohannis a semnat legea care modifică codul de procedură penală. Conform noii legi, instanțele din țară vor fi obligate să publice motivarea odată cu pronunțarea sentinței.

Decretul semnat de Klaus Iohannis arată că, în situații extraordinare, Instanța poate cere o prelungire a perioadei de maximum 120 de zile pentru publicarea motivării.

Motivarile vor trebui publicate in acelasi timp cu pronuntarea sentintelor
Motivarile vor trebui publicate in acelasi timp cu pronuntarea sentintelor

Comunicatul președintelui Klaus Iohannis despre modificarea codului de procedură penală

”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 12 mai 2021, următoarele decrete:

– Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;

Ce legi a mai semnat prședintele Klaus Iohannis astăzi

– Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19;

– Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti a doamnei Angelica Paraschivescu, delegată în funcția de procuror șef Secţie judiciară la această unitate de parchet – pensionare, la data de 15 mai 2021”, se arată într-un comunicat de presă.

CCR decisese ca motivarea să fie comunicată o dată cu pronunțarea sentinței

De asemenea, întrunită în data de 07.04.2021 Curtea Constituțională a soluționat și a admis excepția de neconstituționalitate privind dispozițiile art.400 alin.(1), ale art.405 alin.(3) și ale art.406 alin.(1) și (2) din Codul de procedură penală, constatând că acestea sunt neconstituționale.

”Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil.

Anunțarea motivării după pronunțarea sentinței, neconstituțională

Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept.

Prin urmare, Curtea a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”, arăta Curtea Constuituțională a României.

Urmăriți Impact.ro și pe