Preparatele românești care fac valuri la nivel global: cum au intrat în clasamentele mondiale

Gabriel Peneș 24.04.2023, 12:38
Preparatele românești care fac valuri la nivel global: cum au intrat în clasamentele mondiale

Preparatele românești ne par multora cele mai bune din lume. Dar, firește, și alte țări se mândresc cu bucate delicioase. Totuși, în ciuda subiectivității noastre, se pare că mâncărurile autohtone sunt apreciate și la nivel internațional, dovadă topurile realizat de un cunoscut site care se consideră o adevărată ”enciclopedie a aromelor”.

Preparatele românești care fac valuri la nivel global

Preparatele românești au intrat în clasamentele realizat de TasteAtlas (Atlasul gusturilor), un site specializat, cu peste 10.000 de alimente și băuturi din întreaga lume. Acesta a făcut un top al celor mai bune supe din lume, iar ciorba rădăuțeană se află la loc de cinste, iar alte cinci au intrat în primele 100 astfel de mâncăruri.

Astfel, în respectivul „Top 100”, primul loc în top este ocupat de Tonkotsu ramen (Japonia) – o supă mai specială bazată pe bulion din carne de porc – cel de-al doilea, de Zurek (Polonia), iar cel de-al treilea, de Mercimek çorbası (Turcia).

În clasament, au fost incluse și șase supe românești, iar ciorba rădăuțeană este de departe printre cele mai apreciate. Ciorba rădăuțeană – varianta cu piept de pui sau de curcan, preferată de cei care nu suportă burta, dar cărora le place gustul ciorbei de burtă – a plasat România pe locul 12 în top, conform g4media.ro.

În acest clasament mai apar supa de pui cu tăiței, pe locul 56, ciorba de porc cu afumătură, pe locul 55. Ciorba de burtă nu se află decât pe locul 75, în timp ce ciorba de văcuță se clasează pe locul 86.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Preparatele românești care fac valuri la nivel global: cum au intrat în clasamentele mondiale
Mujdeiul de usturoi este considerat cel mai bun preparat românesc, într-un top realizat de un site internațional specializat în gastronomie

Cum au intrat în clasamentele mondiale

Și în clasamentul celor mai bune brânzeturi, urda românească se află pe un loc onorabil, 32. ”Brânza este albă, ușor umedă, obținută din lapte maturat și se poate întinde ușor sub formă de granule. Are o aromă delicată de lapte de oaie și un gust acru unic, ușor sărat și picant”, scrie site-ul despre urda autohtonă.

Surpriza poate că apare în topul celor mai bune preparate românești, realizat de Taste Atlas. Aici, locul 1 îl deține mujdeiul ce ne face să salivăm doar la auzul numelui, dar care surclasează sarmalele, zacusca sau chiar mititeii.

„Mujdeiul este varianta românească a sosului de usturoi. Acesta este format din căței de usturoi, ulei de floarea-soarelui, piper și apă. Usturoiul este pasat cu alte ingrediente, iar sosul este apoi servit, de obicei, cu pește sau cartofi prăjiți. Mujdei poate avea o textură variabilă, de la lichidă la groasă. Numele acestui sos este derivat din must de ai, care înseamnă must de usturoi”, scrie TasteAtlas.

Pe locul doi se află plăcinta aromână, bulzul ciobănesc, ciorba rădăuțeană, sarmalele și plăcinta. Top 10 mâncăruri românești e completat de zacuscă, papanași, mititei și covrigi.

În clasamentul aperitivelor, România e reprezentată de salata de icre (locul 25), salata de vinete (locul 18) și fasolea bătută (locul 12).

Există însă și un clasament al celor mai proaste mâncăruri românești, poziția de frunte fiind ocupată de salata de castraveți. În acest top negativ – cu care mulți nu am fi de acord – mai sunt prezente chiftelele de pește, papricașul de pește, salata de varză, jumările, ciorba de praz, mămăliga cu lapte, ciorba de oase, urzicile cu usturoi și mămăligă și ciorba de pește.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....