Cum faci cel mai bun mujdei de usturoi. Ingredientul care îl scoate din anonimat

Andra Daoud 06.02.2022, 09:13
Cum faci cel mai bun mujdei de usturoi. Ingredientul care îl scoate din anonimat

Mujdeiul de usturoi este nelipsit de pe mesele românilor, fie că însoțește un grătar, o friptură la cuptor sau o banală porție de cartofi prăjiți. Fiecare gospodină are o rețetă preferată de mujdei, pe care o prepară de fiecare dată, însă mujdeiul perfect are un ingredient secret, care îi schimbă total gustul. Despre ce este vorba și cât de ușor este de pregătit.

Cum faci cel mai bun mujdei de usturoi

Mujdeiul de usturoi este un sos aromat și cu gust bogat, care poate fi preparat într-o mulțime de moduri. În timp ce unii preferă un mujdei de usturoi cremos și dens, cu o consistență asemănătoare cu a maionezei, alte persoane preferă mujdeiul făcut doar cu usturoi, apă și sare.

Indiferent cum ați alege să îl preparați, cel mai bun mujdei de usturoi are un ingredient secret care îl scoate din anonimat. Este vorba despre apă minerală, care se adaugă în loc de apa plată atunci când preparați mujdeiul.

În afară de apă minerală, mai aveți nevoie de ulei, sare și piper, zeamă de lămâie pentru a echilibra gustul iute și, bineînțeles ustoroi. Se prepară extrem de ușor și poate fi sosul perfect pentru o friptură fragedă și suculentă.

Ingrediente:

  • 50 g usturoi
  • 25 ml ulei de floarea soarelui
  • 90 ml apă minerală
  • 10 ml zeamă de lămâie
  • sare, piper
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mod de preparare:

Pisați bine usturoiul, cu ajutorul unui mojar sau cu un clește special. Adăugați sarea și piperul și amestecați bine, folosind o lingură de lemn. După ce ați amestecat usturoiul cu sare și piper, începeți să adougați uleiul în fir subțire, exact ca la maioneză, amestecând în continuu. Este important să nu adăugați mult ulei dintr-o dată, pentru că se poate să nu se încorporeze bine.

După ce ați terminat de pus uleiul, agăugați zeama de lămâie și apa minerală, amestecând în continuare. Lăsați mujdeiul de usturoi la frigider pentru o jumătate de oră înainte de a-l savura.

Cum faci cel mai bun mujdei de usturoi. Ingredientul care îl scoate din anonimat
Pentru un mujdei cremos, usturoiul trebuie să fie pisat cât mai fin

Beneficiile consumului de usturoi

Usturoiul nu este numai o legumă aromată și delicioasă, ci și extrem de valoroasă în alimentație. Medicul nutriționist Anca Hâncu a vorbit în repetate rânduri despre beneficiile usturoiului în dietă și sub ce forme îl puteți consuma. Evitați să adăugați mult ulei atunci când preparați mujdeiul, pentru că acesta vine la pachet cu un număr mare de calorii.

La mujdei am să vă spun secretul meu de gospodină. Amestesc câțiva căței de usturoi cu blenderul, pun doar foarte puțin ulei, iar în rest pun apă minerală și atunci practic iau toate beneficiile usturoiului, fără a încărca cu foarte mult ulei, de fapt, cu foarte multe calorii.

Usturoiul este un antibiotic natural, antifungic, antiseptic, antiinflamator, antioxidant. Alicina este cea mai importantă substanță care se găsește în usturoi și are proprietăți importante. Așa cum spuneam, este practic un antibiotic natural. Substanța se eliberează doar în momentul în care usturoiul este fărâmițat, este mestecat, este macerat. Deci nu atunci când fierbem usturoiul așa întreg”, a spus medicul nutriționist Anca Hâncu la „Neatza cu Răzvan și Dani, la Antena 1.

Usturoiul poate fi inclus în multe rețete, iar pentru o aromă deosebită și pentru a scăpa de iuțeală, este ideal să fie pregătit la cuptor.

Urmăriți Impact.ro și pe