EXCLUSIV

Preotul-călugăr care s-a aruncat sub garnitura de metrou la Stația Aviatorilor suferea de o boală gravă. Superiorii săi au decis că ceremonia de înhumare va fi una normală EXCLUSIV

Alexandru Catalan 30.06.2023, 16:06
Preotul-călugăr care s-a aruncat sub garnitura de metrou la Stația Aviatorilor suferea de o boală gravă. Superiorii săi au decis că ceremonia de înhumare va fi una normală EXCLUSIV

Înmormântarea preotului-călugăr franciscan care s-a stins, miercurea trecută, sub roțile unei garnituri de metrou bucureștean nu va diferi cu nimic față de alte ceremonii funerare. Precizarea a fost făcută pentru Impact.ro de către superiorul Ordinului Franciscan din Român, părintele Damian Gheorghe Pătrașcu.

Părintele fusese diagnosticat cu schizofrenie cu ceva ani în urmă

Părintele Damian Gheorghe Pătrașcu a precizat că preotul suferea de ceva vreme de schizofrenie, dar că nu e deloc cert faptul că fostul său coleg a dorit în mod intenționat să-și curme viața.

„Din actul constator de deces care a ajuns și la noi, se spune că fie a amețit, motiv pentru care a ajuns sub garniture de metrou, fie s-a sinucis. Nimeni nu știe de fapt motivul. E drept, părintele avea ceva probleme de sănătate, fiind diagnosticat cu schizofrenie, dar fiecare dintre noi trebuie să beneficiem de anumite prezumții, mai ales în cazuri atât de sensibile”, a precizat superiorul franciscanilor din România, pentru Impact.ro.

Preotul-călugăr care s-a aruncat sub garnitura de metrou la Stația Aviatorilor suferea de o boală gravă! Superiorii săi au decis că ceremonia sa de înhumare va fi una normală EXCLUSIV
Părintele Damian Gheorghe Pătrașcu se va numără printre cei ce-l vor conduce pe ultimul drum pe franciscanul Antonel Eremia Mîrț.

El dă asigurări că preotul care a murit miercuri după-amiază în stația de metrou Aviatorilor, Antonel-Eremia Mîrț, în vârstă de 39 de ani, nu a adus niciodată în discuție scenariul unei posibile sinucideri.

„Vă asigur că părintele nu a adus niciodată în discuție un asemenea subiect. Am vorbit cu el în mai multe ocazii și niciodată, dar niciodată, nu a atins un asemenea subiect. Pe de altă parte, un bolnav psihic nu mai are discernământ și atunci nici legea bisericească nu se mai aplică la fel ca și pentru ceilalți”, a adăugat Damian Gheorghe Pătrașcu.

Superiorul său refuză să creadă neapărat în varianta sinuciderii

El a subliniat și faptul că înțelege dorința de senzațional a presei, dar a menționat faptul că înmormântarea de sâmbătă dimineață a colegului lor de ordin călugăresc se va face după tipicul normal.

Nu știm ce a făcut intenționat! Poate nici nu vom afla vreodată! Vom cere și înregistrările video de la Metrorex. Nu știu când se va întâmpla asta, fiindcă până acum nu am avut timp de așa ceva, mai ales după ce am fost înștiințați de cele petrecute. Chiar și așa, mintea unui om bolnav nu e la fel cu una normal. Și atunci, nu ne rămâne decât să apelăm la mila Domnului. Înțeleg dorința de senzațional a presei, dar nu și senzaționalismul smuls din orice. Vom fi alături de fratele nostru până la capăt!”, a mai precizat preotul călugăr franciscan.

Defunctul a fost mai întâi călugăr, apoi și preot

Pr. Antonel Eremia Mîrț s-a născut în data de 18 martie 1984, în municipiul Roman, din județul Neamț, fiind al șaselea din cei nouă copii ai soților Laurențiu și Margareta Mîrț.

El va fi înmormântat sâmbătă dimineață în cimitirul din localitatea Rotunda, comuna Doljești, din județul Neamț, acolo unde și-a petrecut mare parte din copilărie. A devenit călugăr franciscan în toamna anului 2005, iar din 29 iunie 2013, a fost sfințit și ca preot.

Acesta a activat peste ani în diverse parohii din România, Slovenia și Italia. Din cauza problemelor de sănătate apărute în ultima perioadă de timp, între anii 2019-2022, preotul-călugăr a trecut printr-o perioadă de recuperare, atât în țară, cât și în străinătate.

După o recuperare parțială, în anul 2022, a primit acceptul de a trăi în cadrul conventului „Sfântul Bonaventura” din București, încercând în continuare de a-și ține sub un control cât mai riguros evoluția bolii. Cei care l-au cunoscut susțin că părintele Antonel Eremia Mîrț, în ciuda problemelor de sănătate, „se caracteriza prin simplitate, bunătate și dăruire”.

Urmăriți Impact.ro și pe