Premiul Nobel pentru Pace i-a adus o condamnare la 10 ani de închisoare. Cu ce l-a deranjat Ales Bialiatski pe președintele Belarusului

Ana Anitoiu 03.03.2023, 19:08
Premiul Nobel pentru Pace i-a adus o condamnare la 10 ani de închisoare. Cu ce l-a deranjat Ales Bialiatski pe președintele Belarusului

Unul dintre cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru Pace din 2022, Ales Bialiatski, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce l-a deranjat pe președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.

Pentru ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare laureatul Nobelului pentru Pace

Ales Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru contrabandă și finanțarea unor „acțiunilor ce încalcă grav ordinea publică”, conform grupului pentru drepturile omului Viasna, pe care laureatul Nobel l-a fondat în anul 1996.

Laureatul Nobelului pentru Pace a fost arestat în anul 2021, în urma unor proteste masive ce au izbucnit din cauza unor alegeri contestate pe scară largă în anul precedent, și a fost acuzat că a introdus ilegal bani în Belarus pentru a finanța activitatea opoziției.

Demonstranții au fost alungați cu brutalitate de către autorități, iar criticii lui Lukașenko au fost arestați și încarcerați în timpul demonstrațiilor, ce au început în 2020. Bialiatski a ajuns în instanță alături de doi colegi de campanie, Valentin Stefanovici și Vladimir Labkovici. Dintre aceștia, primul a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar cel de-al doilea la doar șapte ani. Toți trei pledaseră nevinovați.

Pe de altă parte, susținătorii lui Bialiatski spun că regimul autoritar al liderului belarus Alexander Lukașenko încearcă să îl reducă la tăcere pe laureatul Nobelului pentru Pace.

Aleksandr Lukasenko acuza un atac ucrainean asupra Belarusului. Minskul anunta desfasurarea de trupe comune cu Rusia. Reactia Kievului
Aleksandr Lukașenko

Soția laureatului Nobel, acuzații

Soția lui Bialiatski, Natalya Pinchuk, a declarat că procesul a fost în mod evident împotriva apărătorilor drepturilor omului și a spus că verdictul a fost „crud”. Referindu-se la scrisorile soțului ei din închisoare, unde acesta se află de când a fost arestat, ea a spus: „Întotdeauna scrie că totul este în regulă. Nu se plânge de sănătatea lui – încearcă să nu mă supere”.

„Știam că cei trei colegi ai noștri vor primi pedepse lungi cu închisoarea, dar oricum este încă un șoc, ne frânge inimile, nu numai că pedepsele cu închisoarea sunt lungi, dar și condițiile sunt de asemenea foarte îngrozitoare.

Noi numim condițiile tortură, de fapt, pentru că sunt ținuți timp de mai multe luni într-o clădire din secolul al XIX-lea, în celule slab luminate, fără aer curat, fără lumină solară, cu mâncare proastă, cu asistență medicală puțină sau deloc.”, a declarat și Kostya Staradubets, un purtător de cuvânt al Viasna, potrivit BBC.

Reacții puternice după pronunțarea sentinței

Liderul opoziției exilate din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, a declarat că sentința a fost „pur și simplu îngrozitoare” și că este necesar „să facem totul” pentru a lupta împotriva acestei „nedreptăți rușinoase și pentru a-i elibera” pe Ales Bialiatski.

De asemenea, președinta Comitetului Nobel norvegian care acordă Premiul Nobel pentru Pace, Berit Reiss-Andersen, a declarat că verdictul a fost o „tragedie” pentru Bialiatski și a descris acuzațiile ca fiind „motivate politic”.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a descris acuzațiile ca fiind o „farsă”, afirmând că trioul a fost pedepsit pur și simplu pentru lupta de ani de zile pentru drepturile, demnitatea și libertatea poporului din Belarus.

Premierul Poloniei, printre cei care au reacționat

La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că verdictul a fost „o altă decizie scandaloasă a instanței belaruse din ultima vreme”. Prim-ministrul a cerut eliberarea celor „condamnați pe nedrept”, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Comentariile sale marchează cea mai recentă condamnare a sistemului judiciar din Belarus de către Polonia. Luna trecută, Polonia l-a expulzat pe atașatul apărării din Belarus în această țară, ca urmare a procesului și a încarcerării jurnalistului belarus-polonez Andrzej Poczobut.

În prezent, în Belarus există 1.458 de prizonieri politici, potrivit Viasna. De cealaltă parte, autoritățile belaruse susțin că nu există niciunul.

„Guvernul din Belarus a încercat să-l reducă la tăcere pe laureatul Nobel”

La acordarea Premiului Nobel pentru Pace 2022 lui Bialiatski, Berit Reiss-Anderson, șefa comitetului norvegian pentru Nobel, a declarat că guvernul belarus a încercat timp de mulți ani să îl reducă la tăcere.

„A fost hărțuit, a fost arestat și încarcerat și a fost privat de locuri de muncă”, a spus șefa comitetului norvegian pentru Nobel.

Ales Bialiatski este un veteran al mișcării pentru drepturile omului din Belarus, înființând Viasna în 1996 ca răspuns la reprimarea brutală a protestelor din acel an de către Lukașenko, care este președinte al Belarusului din 1994.

El a fost încarcerat pentru trei ani în 2011, după ce a fost condamnat pentru acuzații de evaziune fiscală, pe care le-a negat. Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a fost descris ca fiind ultimul dictator al Europei.

Din ce în ce mai dependent de Moscova pentru sprijin economic, politic și militar, președintele Belarusului a găzduit forțele rusești și le-a permis să folosească țara ca punct de pregătire pentru invazia în Ucraina. El a fost sancționat pentru rolul său în invazie, precum și pentru opresiunea politică de acasă.

Luna trecută, Alexandr Lukașenko a declarat pentru BBC că este pregătit să „poarte război” alături de Rusia „dacă cineva – chiar și un singur soldat – intră pe teritoriul nostru de acolo Ucraina”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...