Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a făcut noi declarații surprinzătoare în cursul zilei de astăzi, spunând că a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Astfel că autorităţile de la Minsk au pus la dispoziţie teritoriul ţării pentru trupele şi logistica rusă.
„Tot ceea ce am promis, tot ceea ce are nevoie Rusia în această perioadă complexă, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru noi, pentru Rusia şi Belarus, facem”, i-a transmis Lukaşenko ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei reuniuni desfăşurată la Minsk, potrivit agenţiei oficiale locale BELTA.
Aleksandr Lukaşenko a ținut să mai precizeze că cea mai mare preocupare a sa este securitatea Belarus, după care urmează cea a Rusiei.
„Dumneavoastră ştiţi care sunt intenţiile vecinilor noştri occidentali. Ei încearcă să folosească şi Ucraina împotriva Belarus”, a susţinut Lukaşenko în faţa şefului diplomaţiei ruse.
Însă asta nu este tot, deoarece Lukaşenko a ținut să mai afirme că îl bucură şi surprinde în mod plăcut faptul că Ucraina nu dă curs acestor abordări.
„Ucraina nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii noştri occidentali o împing în mod activ să o facă. Şi dumneavoastră ştiţi acest lucru”, a mai spus şeful statului belarus.
În urmă cu scurt timp, Lukaşenko i-a mai transmis lui Lavrov că, în toate contactele avute de-a lungul timpului cu Occidentul, Belarusul a afirmat că Rusia nu a fost niciodată împotriva păcii.
„Să ajungem la o înţelegere. Suntem dispuşi să participăm. Nu trebuie să vă îndoiţi. Dacă putem face ceva, şi ştiţi că putem, spuneţi-ne sincer. Vom lucra împreună, cot la cot”, i-a transmis Aleksandr Lukaşenko interlocutorului său.
Autorităţile de la Kiev au adus mai multe acuzații Belarusului, apunând că este complice la agresiunea Rusiei, mai ales că la începutul invaziei, trupele ruse au pătruns în Ucraina inclusiv de pe teritoriul belarus.
În urmă cu doar câteva zile, un anunț surprinzător a fost făcut public, în care era specificat că sunt șanse mari ca Belarusul să intre în conflictul din Ucraina, însă numai dacă Kievul va lua decizia de a invada una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus.
Aleksei Polişciuk, înaltul responsabil din Ministerul de Externe rus, a acordat un interviu recent, spunând că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt menite să prevină o escaladare, dar a avertizat că Belarus ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul unei invazii pe teritoriul belarus sau al Rusiei din partea forţelor ucrainene.
„Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv din partea Moscovei şi al Minskului”, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă rusă de stat TASS.