Premiul Nobel pentru Pace 2022. Trei „campioni ai drepturilor omului” din Belarus, Rusia și Ucraina, laureații acestui an

Mihnea Tălău 07.10.2022, 15:16
Premiul Nobel pentru Pace 2022. Trei „campioni ai drepturilor omului” din Belarus, Rusia și Ucraina, laureații acestui an

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, aflat în închisoare, și a două ONG-uri pentru drepturile omului: Memorial din Rusia și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina.

O recunoaștere pentru cei care luptă pentru libertate și democrație

Cei trei câștigători „au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile împotriva drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”, a declarat presei șefa Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen.

Comitetul Nobel a cerut eliberarea lui Bialiatski, care este în prezent încarcerat în Belarus sub acuzația de evaziune fiscală.

„Mesajul nostru este un îndemn adresat autorităților din Belarus de a-l elibera pe domnul Bialiatski și sperăm că acest lucru se va întâmpla și că va putea veni la Oslo pentru a primi onoarea care i-a fost acordată”, a declarat Reiss-Andersen, potrivit France24.

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat vineri că decizia de a-i acorda Premiul Nobel pentru Pace lui Bialiatski reprezintă „o recunoaștere pentru toți belarușii care luptă pentru libertate și democrație„.

Între timp, soția lui Bialiatski a declarat pentru AFP că a fost „copleșită de emoții”. Îmi exprim recunoștința profundă față de Comitetul Nobel și față de comunitatea internațională pentru recunoașterea muncii lui Ales, a colegilor săi și a organizației sale”.

Putin prezidează suprimarea drepturilor omului

Memorial a primit Premiul Nobel pentru Pace la mai puțin de un an după ce i s-a ordonat să se închidă în timpul unui val de represiune împotriva vocilor critice.

Grupul, care a apărut ca un simbol plin de speranță în timpul tranziției haotice a Rusiei către democrație la începutul anilor 1990, a fost dizolvat la sfârșitul anului trecut, într-un semn al tendințelor autoritare tot mai puternice sub conducerea președintelui Vladimir Putin.

Memorial s-a impus ca un pilon cheie al societății civile prin lupta pentru păstrarea memoriei victimelor represiunii comuniste și prin campania împotriva încălcărilor drepturilor legate de războaiele brutale ale Rusiei din Cecenia și nu numai.

Centrul pentru Libertăți Civile, ONG-ul ucrainean fondat în 2007, s-a angajat în eforturile de identificare și documentare a crimelor de război împotriva populației civile ucrainene de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie.

„În colaborare cu parteneri internaționali, centrul joacă un rol de pionierat în vederea tragerii la răspundere a celor vinovați pentru crimele lor”, a precizat comisia.

Comitetul Nobel norvegian a declarat vineri că Putin prezidează suprimarea drepturilor omului în momentul în care a acordat Premiul pentru Pace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...