UPDATE. Joe Biden, discurs la finalul vizitei în Polonia. Mesajul transmis lui Putin: „Lumea liberă este unită”

Ana Anitoiu 26.03.2022, 21:10
UPDATE. Joe Biden, discurs la finalul vizitei în Polonia. Mesajul transmis lui Putin: „Lumea liberă este unită”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și-a luat un angajament în fața omologului polonez, sâmbătă, în vizita sa de două zile în Varșovia. în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Liderul american i-a transmis lui Vladimir Putin că lumea liberă este unită.

Joe Biden, declarații în Polonia. Mesaj pentru Vladimir Putin

Update 26 martie, ora 21:00. Joe Biden a ținut sâmbătă, la Varșovia, un discurs memorabil. Acesta a reafirmat unitatea NATO în fața agresiunii ruse din Ucraina și, invocând căderea Cortinei de Fier, a spus că acesta este testul generației actuale pentru a apăra democrația „sugrumată” acum de Rusia.

„Suntem din nou într-o mare bătălie pentru libertate, o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune. În această bătălie, trebuie să fim lucizi. Această bătălie nu va fi câștigată nici în câteva zile, nici în câteva luni. Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care ne așteaptă.

Ungaria în 1956, Polonia în 1956 și apoi din nou în 1981, Cehoslovacia în 1968 – tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistența a continuat până când, în cele din urmă, în 1989, Zidul Berlinului și toate zidurile dominației sovietice, au căzut și poporul a învins. Bătălia pentru democrație nu s-a putut încheia și nu s-a încheiat odată cu sfârșitul Războiului Rece.

În ultimii 30 de ani, forțele autocrației au reînviat peste tot în lume, semnele sale distinctive sunt cele cunoscute. Disprețul față de statul de drept, disprețul față de libertatea democratică, disprețul față de adevărul însuși. Astăzi, Rusia a sugrumat democrația și a căutat să o facă și în altă parte”, a spus președintele american.

Preşedintele SUA a trimis şi un mesaj de încurajare pentru Ucraina:

„Acum, în luptă continuă pentru democrație și libertate, Ucraina și poporul său se află în prima linie, luptând ca să-și salveze națiunea, iar rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai amplă pentru principiile democratice esențiale care îi unesc pe toți oamenii liberi.

Mesajul meu pentru poporul ucrainean este un mesaj pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării din Ucraina, care cred că sunt aici în această seară: Noi suntem alături de voi. Punct”, a mai spus Biden.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Președintele american a discutat, sâmbătă, cu omologul polonez Andrzej Duda, la Palatul Prezidențial din Varșovia. Anterior, Joe Biden a participat la o întâlnire ce a avut loc între secretarul de stat american, secretarul american al apărării și omologii lor ucraineni.

Joe Biden a declarat că abilitatea Statelor Unite ale Americii de a-și îndeplini rolul în lume depinde de unitatea Europei. Președintele SUA a precizat că americanii au învățat din cele două Războaie Mondiale în care au încercat să stea deoparte că ceea ce se întâmplă în Europa au afecte și asupra lor.

„Stabilitatea Europei este crucială pentru Statele Unite. Din acest motiv, articolul 5 din Tratatul NATO este, pentru noi, o obligație sacră, atât pentru libertatea noastră, cât și pentru a voastră.

NATO trebuie să acționeze în unitate absolută, nu trebuie să existe divergențe între noi. Orice facem trebuie făcut la unison. Putin credea că va putea să scindeze NATO, să separe flancul vestic de cel estic, dar Alianța a rămas unită”, a spus Joe Biden, care a precizat că „lumea liberă” este unită în demersurile de a sprijini Ucraina în apărarea împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin.

Joe Biden, angajament in fata omologului polonez. Mesajul transmis lui Putin
Joe Biden

Joe Biden le-a mulțumit militarilor americani din Polonia și a stat la masă cu ei

Ajuns în Polonia, Joe Biden nu i-a neglijat pe militarii americani prezenți în această țară europeană. Dimpotrivă, președintele american a stat la masă, vineri, cu soldații din Divizia 82 Aeropurtată a SUA, și a mâncat pizza. El le-a mulțumit pentru tot ce fac și i-a numit „cea mai mare forță de luptă din istoria lumii”.

„Sunteţi în centrul unei bătălii între democraţii şi autocraţii. Ceea ce faceţi este important, cu adevărat important”, le-a spus Joe Biden soldaţilor americani pe aeroportul din Rzeszów, localitate devenită un fel de centru logistic pentru primirea refugiaţilor din Ucraina.

Cu ocazia vizitei în Polonia, Joe Biden l-a numit din nou „criminal de război” pe președintele rus Vladimir Putin. Președintele Statelor Unite ale Americii a mai spus că nimeni nu are nevoie să înțeleagă limba ucraineană pentru a înșelege durerea din ochii mamelor din Ucraina atunci când își privesc copiii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...