Premierul Nicolae Ciucă, concluzii la finalul întrunirilor de la Bruxelles. Aderarea la Schengen, pensiile românilor și PNRR printre subiectele discuțiilor

Mihnea Tălău 27.10.2022, 14:10
Premierul Nicolae Ciucă, concluzii la finalul întrunirilor de la Bruxelles. Aderarea la Schengen, pensiile românilor și PNRR printre subiectele discuțiilor

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat la finalul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, că în discuţiile pe care le-a avut cu oficialii europeni, , miercuri şi joi că s-a convenit asupra faptului că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi asupra necesităţii ajustării unor jaloane din PNRR, cum ar fi procentul din PIB alocat pentru pensii.

Subiectele dezbătute – Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina

„Subiectele au fost următoarele – Schengen, MCV, PNRR, Republica Moldova şi Ucraina şi desigur, la sediul NATO, am discutat aspectele legate de contextul de securitate. În afara agendei oficiale, am mai avut aseară o întâlnire cu oamenii de afaceri belgieni şi români. Pentru a rezuma concluziile întâlnirilor am să urmez agenda pe care am expus-o, iar în ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a finaliza procesul de aderare la Schengen. Au fost două activităţi de evaluare, iar rezultate comisiei de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât, atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să avem susţinerea în acest sens”, a declarat Nicolae Ciucă.

Aderarea României la Schengen

Premierul român a subliniat și faptul că El a adăugat că „e foarte bine cunoscut că trebuie clarificate anumite probleme în relaţia bilaterală cu Olanda.

„Toți interlocutorii au subliniat susținerea de care România se bucură pentru a continua și finaliza procesul de aderare la Schengen. Au fost activități de evaluare. Comisia de evaluare și-a desfășurat activitatea două zile, luna aceasta, în România, iar rezultatele de evaluare sunt cât se poate de pozitive și asigură continuarea cadrului de evaluare și discuții în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să putem să avem susținerea pe baza meritului pe care țara noastră trebuie să se bucure. (…) În momentul de față sunt unele probleme care trebuie clarificate în relațiile bilaterale cu Olanda”, a subliniat premierul.

Privitor la MCV, Ciucă a declarat că a avut loc discuţii legate de întreg procesul tehnic prin care au fost elaborate legile justiţiei.

„În ceea ce privește MCV, am avut discuții privind procesul tehnic. Au fost discuții tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei. De asemenea, sunt perspective pozitive, ca României să-i fie ridicat acest capitol al MCV”, a mai spus premierul.

Absorbție maximă de fonduri din PNNR

În cadrul întâlnirii cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen premierul român a spus că s-a abordat și discuția privind PNNR-ul, sperând ca până la nivelul anului 2023 ”să reușim absorbția maximă a fondurilor”.

”Urmează PNRR, a fost discutat și am avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea cu doamna Ursula von der Leyen. Este șansa noastră de a putea să facem în așa fel încât să folosim banii care ni se cuvin, până la nivelul anului 2023 să reușim absorbția maximă a fondurilor”, a afirmat Ciucă.

Discuții pe tema spinoasă a pensiilor

La capitolul pensii, Ciucă a precizat că există acea limită de 9,4 la sută din PIB, dar că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu unul care să țină cont și de disciplina financiară.

În fața autoritățile europene, statul s-a angajat să nu cheltuiească mai mult de 9,4 la sută din PIB pentru plățile făcute celor 5 milioane de pensionari.

”Timpul rămas la dispoziție până la finalul anului 2026 ne obligă la o coordonare a reformelor și investițiilor, într-o linie de priroritizare. Trebuie făcută astfel încât banii pe care-i primim de la UE să aducă plus valoare în economia românească. Traversăm o perioadă de criză. Am discutat și aspectul ajustării a o serie de jaloane și ținte, astfel încât să fie realizabile până în 2026. Este de interes capitolul pensii, am precizat că există acea limită de 9,4 % din PIB și am precizat că este posibil înlocuirea acestui indicator cu unul care să țină cont și de disciplina financiară”, a conchis premierul României.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...