Ce schimbări ar aduce aderarea la Schengen pentru România. Avantajele pe care le vor avea toți cetățenii

Beatrice Dumitru 26.10.2022, 11:40
Ce schimbări ar aduce aderarea la Schengen pentru România. Avantajele pe care le vor avea toți cetățenii

Data de 8 decembrie ar putea fi decisivă pentru intrarea României în spațiul Schengen, după ce Parlamentul European a votat pentru aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație. Pentru România, aderarea la Schengen ar aduce anumite avantaje. Iată care sunt acestea.

Ce înseamnă aderarea la Schengen

Dintre ţările membre ale Uniunii Europena, doar România, Bulgaria, Croaţia, Cipru și Irlanda nu fac parte din Schengen. Olanda este singura țară care se opune aderării României la spațiul Schengen, iar Parlamentul de la Haga a și adoptat o rezoluţie în acest sens. Pentru extinderea spaţiului de liberă circulație este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

România se chinui din 2011 să intrea în spațiul Schengen, iar Consiliul de Justiție și Afaceri Interne va dezbate aderarea în luna decembrie. Dacă Olanda își va da acordul ca țara nostră să intre în spațiul de liberă circulație, atunci cetățenii români vor beneficia de toate avantajele pe care le au celelalte state din Schengen.

Ce schimbări ar aduce aderarea la Schengen pentru România. Avantajele pe care le vor avea toți cetățenii
România se chinuie din 2011 să intre în spațiul Schengen.

Ce avantaje ar avea avea cetățenii români dacă România va intra în Schengen

  • Aderarea la spaţiul Schengen presupune eliminarea controalelor de la frontierele interne ale celor 26 de state semnatare ale acordului. Astfel, trecerea dintr-un stat în altul va semăna cu o călătorie în interiorul ţării și vor disparea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, dar și cu Grecia.
  • Miza cea mai mare este economică şi comercială. Transporturile rutiere sunt principala cale prin care România face exporturi, de acdea cozule de tiruri sunt interminabile în punctele de frontieră. Dar dacă România va intra în spațiul Schengen, şoferii de TIR vor scăpa de cozi, iar mărfurile vor circula liber, ceea ce înseamnă economie de timp şi de bani pentru operatorii economici.
  • România, ca țară care ar face parte din Schegen, ar fi privită cu ochi mai buni şi de investitorii străini.

În luna august, cancelarul Germaniei Olaf Scholz și-a anunțat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen, la fel ca și președintele francez Emmanuel Macron. „Îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a fi membră cu drepturi depline”, spunea Olaf Scholz.

Ultima țară care a aderat la spațiul Schengen este Liechtenstein, la 19 decembrie 2011.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...