SUA, în luptă cu inflația. Federal Reserve majorează din nou dobânzile

Mihnea Tălău 28.07.2022, 09:52
SUA, în luptă cu inflația. Federal Reserve majorează din nou dobânzile

Rezerva Federală a SUA a declarat miercuri că nu va ceda în lupta sa împotriva celei mai intense izbucniri a inflației în Statele Unite din anii 1980 încoace, chiar dacă acest lucru înseamnă o „perioadă susținută” de slăbiciune economică și o încetinire a pieței muncii.

Cea mai dură creștere a ratei dobânzii din ultimele patru decenii

În timp ce explica logica care stă la baza celei mai dure creșteri a ratei dobânzii din ultimele aproximativ patru decenii, președintele Fed, Jerome Powell, a fost asaltat de întrebări despre faptul că economia americană se află în recesiune sau în pragul recesiunii – o idee pe care a respins-o deoarece firmele americane continuă să angajeze peste 350.000 de lucrători suplimentari în fiecare lună.

„Nu cred că SUA se află în prezent într-o recesiune”, a declarat el reporterilor după încheierea ultimei ședințe de politică monetară a băncii centrale americane, citând o rată a șomajului care se află încă aproape de minimul ultimei jumătăți de secol și o creștere solidă a salariilor și a locurilor de muncă. „Nu are sens ca SUA să fie în recesiune”, transmite Reuters.

Dar majorarea ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază anunțată miercuri de Fed, împreună cu acțiunile anterioare din martie, mai și iunie, a ridicat acum rata dobânzii overnight a băncii centrale de la aproape zero la un nivel cuprins între 2,25% și 2,50%. Aceasta este cea mai rapidă înăsprire a politicii monetare de când fostul președinte al Fed, Paul Volcker, s-a luptat cu o inflație de două cifre în anii 1980. Leacul de atunci a implicat recesiuni consecutive.

De data aceasta, prețurile de consum nu au depășit încă pragul de 10% pe an – dar, la 9,1%, sunt suficient de aproape pentru a ridica miza atât pentru Fed, cât și pentru administrația Biden, care este deosebit de sensibilă pe această temă înainte de alegerile parlamentare din noiembrie.

În timp ce Powell a declarat că nu crede că va fi nevoie de o recesiune pentru a rezolva problema de data aceasta, el a recunoscut că economia încetinește și probabil va trebui să încetinească și mai mult pentru ca Fed să readucă ritmul de creștere a prețurilor.

Deziderat, restabilirea stabilității prețurilor

„Vrem să vedem că cererea se află sub potențial pentru o perioadă susținută pentru a crea o slăbiciune” în economie. Încercăm să facem exact ceea ce trebuie. Nu încercăm să avem o recesiune”, a declarat Powell într-o conferință de presă.

Dar el a fost ferm convins că comportamentul inflației va conduce cursul Fed și că „o altă creștere (a ratei) neobișnuit de mare ar putea fi adecvată” la următoarea reuniune a Fed, dacă inflația nu începe să încetinească.

Powell, și mulți dintre colegii săi din Fed, au fost surprinși în acest an luându-și angajamente politice pe baza unor date – în special privind inflația – care i-au surprins în mod negativ și i-au forțat să se adapteze din mers.

Șeful Fed a oferit puține îndrumări specifice cu privire la ceea ce ne putem aștepta în continuare, fapt care pune un accent puternic pe două luni de date viitoare. Interludiul obișnuit de șase săptămâni dintre ședințele de politică monetară ale Fed este de opt săptămâni de data aceasta, oferind ceea ce Powell a numit „destul de multe date” de digerat, inclusiv datele privind inflația din iulie și august, care vor arăta fie dovezi de încetinire a creșterii prețurilor – fie nu.

„Restabilirea stabilității prețurilor este doar ceva ce trebuie să facem. Nu există opțiunea de a eșua”, a declarat Powell.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...