Premieră pentru Europa. Samantha Cristoforetti devine prima femeie comandant a Stației Spațiale Internaționale

Anca Manolica 30.09.2022, 16:33

Premieră pentru Europa. Italianca Samantha Cristoforetti a devenit prima femeie europeană care a preluat comanda Stației Spațiale Internaționale, în cadrul unei ceremonii care a fost transmise în direct din spațiu. În vârstă de 45 de ani, aceasta devine al cincilea comandant european al ISS, după Frank De Winne, Alexander Gerst, Luca Parmitano, Thomas Pesquet și Oleg Artemyev.

Samantha Cristoforetti devine prima femeie comandant a Stației Spațiale Internaționale

Astronautul italian Samantha Cristoforetti a devenit oficial prima femeie europeană care a comandat Stația Spațială Internațională (ISS). Sarcinile sale vor fi de a menține comunicarea cu echipele de pe Pământ și de a coordona răspunsul echipajului în caz de urgență. De asemenea, ea va fi responsabilă de performanța și bunăstarea astronauților de pe orbită, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).

„Mă simt onorată de numirea mea în funcția de comandant și aștept cu nerăbdare să mă bazez pe experiența pe care am dobândit-o în spațiu și pe Pământ pentru a conduce o echipă foarte capabilă pe orbită”, a declarat Cristoforetti într-un comunicat la începutul acestei luni.

În timpul ceremoniei tradiționale de predare a comenzii, care a fost transmisă în direct de pe ISS, Cristoforetti a primit simbolic o cheie de aur de la comandantul anterior, cosmonautul rus Artemyev. Aceasta simbolizează faptul că este noul comandant al stației spațiale până la întoarcerea pe Pământ, la 10 octombrie.

Deține recordul pentru cea mai lungă ședere în spațiu a unei femei

Născut la Milano în 1977, astronauta Agenției Spațiale Europene a studiat ingineria mecanică și apoi s-a alăturat Forțelor Aeriene italiene ca pilot înainte de a deveni căpitan. A fost selectată de Agenția Spațială Europeană în 2009 pentru a deveni prima femeie astronaut din Italia.

Samantha Cristoforetti, prima femeie comandant a Stației Spațiale Internaționale
Samantha Cristoforetti, prima femeie comandant a Stației Spațiale Internaționale

Până în 2015, ea a stabilit un record prin faptul că a petrecut 200 de zile într-o singură misiune în spațiu, la vremea respectivă fiind cel mai lung zbor spațial continuu efectuat de o femeie.

Așadar, Samantha Cristoforetti se află la cea de-a doua misiune în spaţiu, după Expediţia 42/43 (noiembrie 2014 – iunie 2015). Aceasta se află din nou la bordul ISS de la sfârşitul lunii aprilie 2022, în cadrul misiunii Minerva, coordonând experimentele medicale şi pe cele dedicate ştiinţei materialelor.

Care sunt sarcinile sale

Comandantul este responsabil pentru toate sarcinile îndeplinite de membrii echipajului de la bordul stației spațiale, care orbitează la peste 400 de kilometri deasupra Pământului. În caz de urgență, acesta are autoritatea de a lua decizii fără a aștepta instrucțiuni de la controlul de la sol.

Potrivit RFI, în cazul unui incendiu, al unei depresurizări sau al detectării unei atmosfere toxice – cele trei scenarii de urgență – comandantul trebuie să se asigure că viețile echipajului sunt salvate în primul rând. Astronautul francez Thomas Pesquet, care a ocupat în trecut funcția de comandant al ISS, a declarat anul trecut că este „ca și cum ai fi pe o barcă – la bord există doar un comandant după Dumnezeu”.

Decizia cine devine comandant este luată în comun de cele cinci agenții spațiale implicate în stație: NASA, Roscosmos din Rusia, ESA din Europa, CSA din Canada și JAXA din Japonia. Samantha Cristoforetti a devenit al cincilea comandant european al ISS, după Frank De Winne, Alexander Gerst, Luca Parmitano, Thomas Pesquet și Oleg Artemyev.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...