Premieră națională la un spital din București: ce intervenție au reușit medicii

Alexandru Ioanid 30.08.2019, 15:58
Premieră națională la un spital din București: ce intervenție au reușit medicii

O echipă de la Centrul de Boli Cardiovasculare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a realizat o premieră națională. Intervenția, realizată pentru prima oară în România, s-a făcut pe un pacient în vârstă de 48 de ani.

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” susțin cu au realizat, cu succes, o intervenție în premieră națională. Ei au utilizat, joi, terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale.

Pacientul are 48 de ani și este primul care beneficiază de această o astfel de procedură. El se afla în evidenţa specialiştilor Secţiei Cardiologie I pentru boală coronariană severă – leziuni tricoronarene tratate iniţial prin revascularizaţie percutană (incompletă datorită particularităţilor anatomice) şi fără „soluţie chirurgicală”.

Citește și Sorina Pintea, surprinsă că mori cu zile în spitalele din România

Procedura de la spitalul din București, premieră națională

„Datorită afectării ischemice, cordul pacientului are o suferinţă gravă, fiind dilatat, cu o capacitate redusă de a pompa sângele, determinând o formă de insuficienţă cardiacă avansată, pentru care pacientul a fost spitalizat de mai multe ori. Medicul curant al pacientului, locotenent-colonel şef de lucrări dr. Silviu Ionel Dumitrescu, medic primar Cardiologie, şef Secţie Cardiologie 1, a decis că soluţia oferită de terapia prin unde de şoc extracorporale este unica opţiune într-o situaţie fără variantă chirurgicală, aceasta fiind o speranţă pentru pacient şi creşterea calităţii vieţii acestuia. Iniţial, după echilibrarea parametrilor hemodinamici s-a realizat o reevaluare comprehensivă a stării actuale, metoda principală folosită pentru stabilirea strategiei terapeutice fiind bazată pe tehnicile moderne de ecocardiografie”
Comunicat echipa de medici

Medicii au explicat și procedura la care au apelat: cu ajutorul ecocardiografiei tridimensionale şi a unui software bazat pe soluţii de inteligenţă artificială – Dynamic Heart Model, medicul curant a evaluat, în repaus, atât parametrii de structură şi funcţie ai ventriculului stâng, cât şi analiza deformării miocardice, punând în evidenţă diferenţele regionale.

Ulterior, prin ecocardiografia de efort, repetarea analizei deformării miocardice, a permis evaluarea cantitativă a suferinţei ischemice a segmentelor miocardice, comparaţia cu datele de repaus indicând precis zonele cele mai afectate.

Echipa medicală care a realizat terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporal a fost coordonată de col. dr. Romi Bolohan.

Urmăriți Impact.ro și pe