Premieră națională la Iași. O femeie de 68 de ani, operată cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană. Intervenția a fost efectuată la Spitalul de Neurochirurgie

Elena Avramescu 12.07.2021, 11:56
Premieră națională la Iași. O femeie de 68 de ani, operată cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană. Intervenția a fost efectuată la Spitalul de Neurochirurgie

Femeie operată cu un robot de chirurgie craniană. Viața unei femei în vârstă de 68 de ani, din Iași, care avea o tumoră cerebrală profundă, s-a schimbat total după ce a fost operată de o echipă de specialişti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană. Intervenţia a fost o premieră naţională.

O femeie din Iași, operată cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană

Doctorul Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi, a fost cel care a coordonat echipa medicală în timpul operaţiei, și a declarat că femeia a venit la Unitatea de Primiri Urgenţe acuzând dureri mari de cap.

După mai multe investigații medicale s-a observat că femeia avea o tumoră cerebrală profundă, iar din cauza localizării acesteia tumora părea a fi inoperabilă. Astfel că pentru stabilirea unui diagnostic corect a fost necesar un tratament complementar, iar după aceea a fost decisă utilizarea în timpul operaţiei a unui robot de chirurgie craniană achiziţionat recent. Medicul a mai spus că intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi poate să fie considerată un real succes.

Femeie operata cu un robot de chirurgie craniana
Femeie operata cu ajutorul unui robot de chirurgie craniana

Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată de chirurgie craniană, Medtronic Stealth Autoguide. Cu ajutorul ei am reuşit să realizăm o intervenţie chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Astfel, am stabilit un plan de operaţie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde puteam pătrunde spre zona afectată a creierului, fără a afecta structurile vitale ale acestuia. Operaţia a decurs foarte bine. A fost un real succes, a declarat dr. Lucian Eva.

Doctorul a mai spus că robotul este un sistem care oferă poziţionare stereotactică și ghidare a traiectoriei. În plus, utilizează mişcări precise pentru a atinge ţinta chirurgicală și chiar poate utiliza în timp real neuronavigaţia. Feedback-ul vizual se pare că este primit cu ajutorul unei interfețe de computer.

În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ţinta chirurgicală potrivită, ci şi cel mai sigur mod de a o atinge navigând printr-o reţea complexă de celule, vase şi reţele neuronale. Creierul fiecăruia pacient este unic. Cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular, ci poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operaţia mai complexă. Acest robot ne ajută foarte mult, a medicul în încheiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...