Premieră inedită azi, la Primăria Pitești. Un veteran de război, care azi a împlinit 100 de ani, a fost premiat

Cristi Ionică 14.10.2021, 15:29

Premieră inedită azi, la Primăria Pitești. Unul dintre puținii veterani de război pe care Argeșul îi mai are în viață, a împlinit azi venerabila vârstă de 100 de ani. Ștefan Merișanu a fost premiat de primarul Piteștiului, Cristian Gentea.

Premieră inedită azi, la Primăria Pitești

Povestea de viață a lui Ștefan Merișanu pare un extrem de simplă. Dar plină de evenimente trăite. Cel de-al doilea război mondial l-a prins pe tânărul Ștefan soldat. A fost repartizat la bateria anti-aeriană care a apărat Bucureștiul și Ploieștiul, întâi de raidurile americane și mai apoi de raidurile germane.

Am fost la batalionul 1 infanterie, pe undeva pe lângă Chitila. Atunci am trăit un adevarat iad. La fiecare raid, nu știam dacă vom reuși să supraviețuim. Zgomotele făcute de avioanele de vânătoare germane erau infernale. Acum e bine că e pace, am luptat pentru ea, dar lumea uită că trebuie să se bucure de viață în timp de pace, a spus veteranul nostru.

După terminarea războiului, Ștefan Merișanu s-a întors în Turnu Măgurele, orașul în care s-a născut. Aici a fost șef de gară pînă în 1970, an în care a fost transferat la Pitești.

La Pitești avea să se stabilească definitiv, aici lucrînd ca specialist C.F. Tot aici și-a cunoscut soția, cu care a avut o fată, care acum are grijă de el, deși vârsta acesteia este una înaintată. Cei doi locuiesc în cartierul piteștean Banatului. Deși Piteștiul e în carantină de noapte, primarul a mers personal pentru a-i înmâna Diploma de Piteștean Centenar și un premiu în valoare de 1000 de lei.

Premiera inedita azi, la Primaria Pitesti
Premiera inedita azi, la Primaria Pitesti

Ștefan Merișanu îl aștepta pe edil îmbrăcat lejer, într-un pulover subțire. A încercat să se ridice rapid, însă vârsta și-a spus cuvântul. Zâmbind, acesta s-a scuzat, într-un fel.

Vă rog să mă înțelegeți domnule primar, nu mai sunt ca acum 20 de ani.

Edilul s-a bucurat de felul în care domnul Ștefan s-a prezentat și, după ce i-a oferit un buchet imens de flori de toamnă, diploma și banii, i-a făcut o promisiune.

De acum înainte o să trecem în fiecare an pe la dumneavoastră. Ne bucură să știm că avem piteșteni care au trăit marile momente ale istoriei contemporane și au luptat pentru țară. Mă înclin cu respect în fața dumneavoastră.

După care, cei doi au mai rămas împreună aproximativ o oră, în care domnul Ștefan a încercat să-i povestească cele mai importante episoade trăite în această sută de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe