Premieră în medicină. S-a născut primul copil cu trei părinți genetici: un tată și două mame

Mihnea Tălău 10.05.2023, 15:15
Premieră în medicină. S-a născut primul copil cu trei părinți genetici: un tată și două mame

Primul bebeluș din Marea Britanie creat cu ADN de la trei persoane s-a născut după ce medicii au efectuat o procedură inovatoare de fertilizare in vitro care are ca scop să prevină moștenirea de către copii a unor boli incurabile.

S-a născut primul copil cu trei părinți genetici

Tehnica, cunoscută sub numele de tratament prin donare mitocondrială (MDT), utilizează țesut din ovulele unor donatoare sănătoase pentru a crea embrioni care nu prezintă mutații dăunătoare pe care mamele lor le poartă și care sunt susceptibile să le transmită copiilor lor.

Deoarece embrionii combină spermatozoizii și ovulele de la părinții biologici cu mici structuri asemănătoare unor baterii numite mitocondrii din ovulul donatorului, copilul rezultat are ADN de la mamă și tată, ca de obicei, plus o cantitate mică de material genetic – aproximativ 37 de gene – de la donator.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie (HFEA) din Marea Britanie a anunțat că în cazul acestui nou-născut, majoritatea ADN-ului copilului provine de la mamă și tată, iar aproximativ 0,1% provine de la o a treia persoană, o femeie.

11 nou-nascuti din Senegal, ucisi dupa un incendiu violent

Procesul a dus la apariția sintagmei „copii cu trei părinți”, deși peste 99,8% din ADN-ul bebelușilor provine de la mamă și tată.

Prima țară din lume care a autorizat substituția mitocondrială

Cercetările privind MDT, cunoscută și sub numele de terapie de înlocuire mitocondrială (MRT), au fost inițiate în Marea Britanie de către medicii de la Newcastle Fertility Centre. Lucrările au avut ca scop să ajute femeile cu mitocondrii mutante să aibă copii fără riscul de a transmite tulburări genetice. Oamenii își moștenesc toate mitocondriile de la mama lor, astfel încât mutațiile dăunătoare din „baterii” pot afecta toți copiii pe care îi are o femeie.

Pentru femeile afectate, concepția naturală este adesea un pariu. Unii copii s-ar putea naște sănătoși, deoarece moștenesc doar o proporție infimă de mitocondrii mutate. Dar alții pot moșteni mult mai multe și pot dezvolta boli grave, progresive și adesea fatale. Aproximativ unul din 6.000 de copii este afectat de tulburări mitocondriale.

„MDT oferă familiilor cu boli mitocondriale grave moștenite posibilitatea de a avea un copil sănătos. Marea Britanie a fost prima țară din lume care a permis PCT în cadrul unui mediu de reglementare … Suntem încă la început pentru PCT, iar HFEA continuă să analizeze evoluțiile clinice și științifice”, a declarat Peter Thompson, directorul executiv al HFEA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...