Precizări despre fumul creat de incendiul de la Cernobâl. ”Vântul suflă momentan spre țara noastră”

Rădulescu Valentin 14.04.2020, 15:41
Precizări despre fumul creat de incendiul de la Cernobâl. ”Vântul suflă momentan spre țara noastră”

Meteorologii au identificat noi schimbări la norul de fum ce provine din incendiul care a luat amploare în zona centralei de la Cernobâl. Potrivit informațiilor, acesta se îndreaptă și spre țara noastră.

Precizări despre fumul creat de incendiul de la Cernobâl

Potrivit informațiilor de la ANM, fumul din incendiul cauzat în urmă cu ceva vreme, în apropierea centralei izolate de la Cerbonâl, se deplasează astăzi spre sud-vestul Ucrainei, respectiv în zona Odesa. În ziua de miercuri, acesta se va reorienta spre Rusia. În a doua parte a nopții de marți spre miercuri, fumul se va realiza predominant spre zona de vest către est și în zona de sud-est, iar apoi spre nord-est. Totodată, Costel Alexe, Ministrul Mediului, a spus că nu prezintă un motiv de îngrijorare pentru țara noastră momentan, dar direcția vântului se îndreaptă și spre România.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marţi şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa”, se arată în comunicatul transmis de ANM.

„În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcţia vântului sub o formă sau alta este şi spre ţara noastră, spre continentul european. Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo”, a spus Costel Alexe, potrivit Mediafax.

Precizări despre fumul creat de incendiul de la Cernobâl. ”Vântul suflă momentan spre țara noastră”
Precizări despre fumul creat de incendiul de la Cernobâl. ”Vântul suflă momentan spre țara noastră”

Situația radiaților este monitorizată

RNSRM monitorizează în continuare nivelul de radiații din zona incendiului. Totul este făcut prin intermediul a 37 de laboratoare locale, dar și un laborator național de referință din subordinea MMAP. Toate au ca scop avertizarea autorităților competente naționale și a Comisiei Europene, în legătură cu identificarea de contaminări a radiaților pentru mediul înconjurător. Acest incendiu ar fi pornit de la un individ care a vrut să se distreze în zona respectivă.

”Începând cu data de 4 aprilie (debutul incediului de pădure de lângă CNE Cernobîl) şi până la data prezentei, RNSRM nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile înregistrate situându-se în tendinţa multinanulă de variaţie a acestei luni”, se arată potrivit sursei citate de mai sus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI