„Pradă de război” înaintea retragerii rușilor de la Cernobîl: Calculatoare, cafetiere și ibrice

Ana Anitoiu 01.04.2022, 09:53
„Pradă de război” înaintea retragerii rușilor de la Cernobîl: Calculatoare, cafetiere și ibrice

Înainte de a se retrage de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl, rușii au luat o „pradă de război” în care au fost incluse calculatoare, ceainice, cafetiere și ibrice. Șeful Agenției de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere, Yevhen Kramarenko, a spus ce au luat cu ei militarii liderului rus Vladimir Putin.

Militarii ruși au plecat de la Cernobîl cu o „pradă de război”

Trupele ruse au invadat Ucraina la data de 24 februarie și au preluat controlul asupra tuturor instalațiilor de la Cernobîl aflate în zona de excludere. Ulterior, au apărut informații despre expunerea probabilă a armatei ruse care traversa Pădurea Roșie, ridicând nori de praf radioactiv.

Joi, 31 martie, a fost anunțată retragerea completă a soldaților lui Vladimir Putin din această regiune. Însă, aceștia n-au plecat cu mâna goală. Potrivit șeful Agenției de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere, rușii au luat cu ei o mulțime de lucruri.

„Au început să scoată obiecte de valoare, să le împacheteze în echipamente care mai erau lăsate la amplasamentul centralei nucleare de la Cernobîl. Au furat lucruri mai mult sau mai puțin valoroase – computere, un fel de cafetiere, ibrice, mai multe containere cu proprietăți care se aflau în centrala nucleară de la Cernobîl, le-au încărcat în mașinile lor și s-au dus.

Acum nu putem fi siguri dacă există invadatori chiar în orașul Cernobîl. Există un hotel acolo. Și invadatorii au încărcat chiar în mașină serviciile de cafea, furculițele, lingurile, farfuriile care se aflau în hotel”, a spus Yevhen Kramarenko.

„Prada de razboi” inaintea retragerii rusilor de la Cernobil
Rusii au plecat de la Cernobil cu o „prada de razboi”. Foto: unsplash.com

Rușii au luat prizonieri de război de la Cernobîl

Rușii au luat cu ei 100 de prizonieri de război de la Cernobîl, paznici ai centralei nucleare. Șeful Agenției de Stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere a spus că invadatorii ruși le-au interzis angajaților care se ocupau cu mentenanța să-și părăsească locurile de muncă.

Potrivit lui Yevhen Kramarenko, aceștia au trăit momente dificile. Oamenii s-au deplasat cu mare atenție pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl. Acestora le era teamă de dispozitivele explozive pe care le-au plasat militarii ruși.

După ce rușii au preluat controlul asupra centralei nucleare, aproximativ o sută de tehnicieni, care ar fi trebuit să-şi încheie serviciul noaptea, nu au avut permisiunea să se întoarcă acasă și să se odihnească, înainte de a începe o nouă tură de lucru.

În orașul Slavutici, unde locuiesc angajaţii centralei nucleare de la Cernobîl, adică aproximativ 50 de bărbaţi, femei şi copii, oamenii au protestat față de blocarea rotirii turelor de lucru de către invadatorii ruși. Aceste persoane au scandat: „Ucraina nu are nevoie de un al doilea Cernobîl” și „Salvaţi-ne rudele!”. Abia pe 20 martie, 64 dintre angajați au putut ieși din tură.

Soția unui tehnician a povestit, înainte de retragerea rușilor, că angajații care se ocupau cu mentenanța centralei nucleare au ajuns să fie extenuați. Au primit două mese pe zi, cu „porții mici și prost gătite”, n-au avut medicamente, au dormit pe jos, sub birouri sau pe scaune și au putut face duș, dar fără săpun și șampon.

La rândul lui, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a arătat îngrijorat pentru situația în care militarii lui Vladimir Putin i-au pus pe angajații de la Cernobîl. Fără odihna necesară și cu stresul enorm, acești oameni ar fi putut lua decizii greșite. Astfel, unul dintre „pilonii” securității nucleare a fost pus în pericol.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...