Prăbușirea criptomonedelor poate fi o amenințare pentru sistemul financiar? Ce se întâmplă cu Bitcoin

Mihnea Tălău 12.05.2022, 09:39
Prăbușirea criptomonedelor poate fi o amenințare pentru sistemul financiar? Ce se întâmplă cu Bitcoin

Bitcoin a scăzut marți pentru scurt timp sub 30.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 10 luni. Criptomonedele în general au pierdut aproape 800 de miliarde de dolari din valoarea de piață în ultima lună, potrivit site-ului de date CoinMarketCap, în timp ce investitorii se tem de înăsprirea politicii monetare.

Piața criptomonedelor este una relativ mică

În comparație cu ultimul ciclu de înăsprire al Fed, care a început în 2016, criptomonedele reprezintă o piață mult mai mare, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la interconectivitatea sa cu restul sistemului financiar, informează Reuters.

În noiembrie, cea mai populară criptomonedă, bitcoin, a atins un maxim istoric de peste 68.000 de dolari, împingând valoarea pieței cripto la 3.000 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko. Marți, această cifră era de 1,51 trilioane de dolari.

Bitcoin reprezintă aproape 600 de miliarde de dolari din această valoare, urmată de ethereum, cu o capitalizare de piață de 285 de miliarde de dolari.

Deși criptomonedele s-au bucurat de o creștere explozivă, piața este încă relativ mică.

Piețele de acțiuni din SUA, de exemplu, valorează 49.000 de miliarde de dolari, în timp ce Asociația Industriei de Valori Mobiliare și a Piețelor Financiare a stabilit valoarea în circulație a piețelor de venit fix din SUA la 52.900 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Operatiunile platformei de criptomonede Binance, autorizate de Franta

Criptomonedele au început ca un fenomen de retail, dar interesul instituțional din partea burselor, companiilor, băncilor, fondurilor speculative și fondurilor mutuale este în creștere rapidă.

Deși datele privind proporția de investitori de retail față de cei instituționali pe piața criptomonedelor sunt greu de obținut, Coinbase, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, a declarat că investitorii instituționali și de retail au reprezentat fiecare aproximativ 50% din activele de pe platforma sa în trimestrul al patrulea.

Clienții săi instituționali au tranzacționat 1.140 de miliarde de dolari în cripto în 2021, în creștere de la doar 120 de miliarde de dolari în 2020, a precizat Coinbase.

Cea mai mare parte a bitcoin și ethereum în circulație este deținută de câteva persoane. Un raport din octombrie al National Bureau of Economic Research (NBER) a constatat că 10.000 de investitori în bitcoin, atât persoane fizice, cât și entități, controlează aproximativ o treime din piața bitcoin, iar 1.000 de investitori dețin aproximativ 3 milioane de jetoane bitcoin.

Aproximativ 14% dintre americani au fost investiți în active digitale începând din 2021, potrivit unui studiu al Universității din Chicago.

O potențială amenințare la adresa stabilității financiare

În timp ce piața criptografică în ansamblu este relativ mică, Rezerva Federală a SUA, Departamentul Trezoreriei și Consiliul internațional de stabilitate financiară au semnalat stablecoins – jetoane digitale legate de valoarea activelor tradiționale – ca o potențială amenințare la adresa stabilității financiare.

Stablecoins sunt utilizate în principal pentru a facilita tranzacționarea altor active digitale. Acestea sunt susținute de active care își pot pierde valoarea sau pot deveni ilichide în perioade de criză pe piață, iar normele și informațiile referitoare la aceste active și la drepturile de răscumpărare ale investitorilor sunt neclare.

Acest lucru ar putea face ca stablecoins să fie predispuse la pierderea încrederii investitorilor, în special în perioade de criză pe piață, au declarat autoritățile de reglementare.

Acest lucru s-a întâmplat luni, când TerraUSD, un stablecoin important, a rupt legătura de 1:1 cu dolarul și a scăzut până la 0,67 dolari, potrivit CoinGecko. Această mișcare a contribuit parțial la căderea bitcoin.

Autoritățile de reglementare sunt, în general, împărțite în ceea ce privește dimensiunea amenințării pe care o reprezintă o prăbușire a criptomonedelor pentru sistemul financiar și pentru economia în general.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...