Povestea ucrainencei neînfricate din Bucha ucisă de ruși în drum spre casă. Fiicele ei au recunoscut-o dintr-o imagine cu mâna unei victime. Ultimele ei cuvinte, tulburătoare. „Olga, n-o știi pe mama ta?”

Ana Anitoiu 08.04.2022, 10:14
Povestea ucrainencei neînfricate din Bucha ucisă de ruși în drum spre casă. Fiicele ei au recunoscut-o dintr-o imagine cu mâna unei victime. Ultimele ei cuvinte, tulburătoare. „Olga, n-o știi pe mama ta?”

În ultima conversație pe care a avut-o cu una dintre cele două fiice ale ei, Irina Filkina a fost implorată să nu meargă cu bicicleta spre casă pe 5 martie, în orașul Bucha. N-a ascultat. Ba chiar i-a amintit fetei sale că ea are puterea să mute munții din loc. Așa cum i-a demonstrat toată viața. Anul acesta ar fi trebuit să fie unul al reinventării. Ar fi împlinit 53 de ani în aprilie.

Cum începuse Irina Filkina să-și schimbe viața. Ce a făcut când a început războiul

După Revelion, când nimeni nu-și imagina ororile ce aveau să vină, a mers la un curs de cosmetică. De Ziua Îndrăgostiților și-a făcut o manichiură roșie. În plus, și-a desenat o inimă pe un deget, drept simbol pentru faptul că a început să se iubească pe sine însăși. După 30 de ani în care nu s-a preocupat de propria persoană. Timp de trei decenii a muncit fără oprire și și-a crescut cele două fiice în orașele Bucha și Irpin, două suburbii ale Kievului care au fost recent eliberate de sub ocupația trupelor Rusiei.

Visul ei s-a spulberat, însă, pe 24 februarie, când Rusia a început un război în țara ei, la ordinul liderului rus Vladimir Putin. Nici vorbă ca Irina Filkina să plece din Ucraina! După ce și-a văzut fetele în siguranță, trecute peste graniță, în Polonia, femeia și-a suflecat mânecile și a început să muncească, la fel cum a făcut toată viața. De data aceasta, pentru ucraineni.

Timp de o săptămână, a fost nelipsită de la centrul comercial Epicenter din Bucha, oferindu-le alimente persoanelor care se adăposteau acolo și gătind pentru soldații din armata ucraineană, după cum a povestit una dintre fiicele ei.

Povestea ucrainencei neinfricate din Bucha ucisa de rusi in drum spre casa
Momentul in care ar fi fost ucisa Irina Filkina. Foto: Captura CNN

„Olga, n-o știi tu pe mama ta? Pot să mut munții”. Cum a fost ucisă Irina Filkina

Pe 5 martie, totul s-a sfârșit. Irina Filkina a încercat să plece spre casă cu una dintre mașinile ce evacuau oamenii din centrul comercial. Însă, n-a fost loc și pentru ea. Femeia n-a stat pe gânduri și a pornit la drum cu bicicleta, deși una dintre fiicele ei, Olga Șciruk, în vârstă de 26 de ani, a implorat-o să nu facă acest lucru, ci să meargă cu trenul.

„I-am spus că nu e în siguranță acolo. Rusia a ocupat tot satul – au omorât oameni”, a spus Olga Șciruk, care înainte de război lucra ca psiholog pentru copii și care după război a început să ajute alți refugiați ucraineni în Polonia. Răspunsul pe care l-a primit a fost neînfricat: „Olga, n-o știi tu pe mama ta? Pot să mut munții”. A fost ultima lor conversație.

Filmările cu drona ce au fost publicate săptămâna aceasta par să arate momentul în care Irina Filkina a fost ucisă. În imagini se vede cum o persoană împinge o bicicletă neagră pe strada Iablunska din orașul Bucha înainte de a fi împușcată de soldații ruși. După ce a intrat pe strada pe care erau și blindatele militare rusești, au apărut patru degajări de fum ce au ieșit dintr-o turelă.

O altă înregistrare video de pe aceeași stradă arată corpul unei femei cu o geacă albastră zăcând în apropierea unei biciclete negre, lângă un stâlp de electricitate distrus. Toată strada este plină de cenușă și de mașini abandonate și incendiate.

Cum au aflat fiicele ei că a fost ucisă. „Cum ar putea cineva să nu își recunoască mama?”

Fiicele ei și-au recunoscut mama din imagini. O fotografie publicată de Reuters cu mâna unei persoane ucise în Bucha n-a mai lăsat loc de interpretări. Era mâna Irinei Filkina, cu manichiura pe care și-o făcuse de Ziua Îndrăgostiților, inclusiv inima desenată pe una dintre unghii.

„Poza asta cu corpul ei și pozele mele cu manichiura ei… Am realizat că este vorba despre aceeași persoană și am început să plâng. Cum ar putea cineva să nu își recunoască mama? Trebuie să realizăm că în spatele acestei poze cu mâna ei stă o femeie extraordinară.

Toată viața ei, s-a dedicat altor persoane – și-a dat viața pentru ca alte persoane să-și îndeplinească ambițiile”, a spus Olga Șciruk, potrivit CNN.

Inițial, Olga a refuzat să creadă că mama ei a murit, chiar dacă armata ucraineană i-a informat familia pe 5 martie în legătură cu decesul ei. Militarii au transmis că le-ar fi imposibil să-i recupereze corpul din cauză că un tanc rusesc se afla în apropiere.

Olga a vrut să creadă că mama ei a fost doar rănită. Că se ascunde într-un subsol. Că mai exista o speranță. De-a lungul lunii martie, a întrebat pe cine a putut dacă a zărit-o cineva pe Irina Filkina. Apoi n-a mai avut încotro. A trebuit să accepte adevărul.

Acum, Olga vrea ca poza mâinii mamei sale să devină un simbol pentru noi începuturi. Femeia a spus că Irina nu și-ar dori ca ea să fie dărâmată de suferință. A întrupat spiritul celei care i-a dat viață și a început să organizeze o fundație în numele ei, ca să-i ajute pe tinerii ucraineni afectați de război.

Olga Șciruk a spus că invadatorii ruși trebuie să înțeleagă că le pot face orice ucrainenilor în acest război declanșat pe 24 februarie, dar nu vor reuși să le ia cel mai important lucru – iubirea, „dragostea pentru oameni pe care ei nu o au”.

Urmăriți Impact.ro și pe