EXCLUSIV

Povestea emoționantă a copilul operat de români 8 ore pe inimă, după ce a fugit de războiul lui Putin

Adriana Olaru 11.05.2022, 09:50
Povestea emoționantă a copilul operat de români 8 ore pe inimă, după ce a fugit de războiul lui Putin

România continuă pe toate palierele să-i ajute pe copiii din Ucraina care au fugit din fața războiului lui Vladimir Putin și îi primește cu brațele deschise inclusiv pe cei care au nevoie urgentă de ajutor. Ieri a fost salvat încă un copil ucrainean, a cărui viață depindea de o operație ultramodernă și extrem de dificilă. Intervenția chirurgicală a durat câteva ore, iar copilul se  simte bine acum și a intrat în proces de recuperare.

De la începutul războiului, în țara noastră au ajuns o mulțime de oameni din Ucraina care au fugit din fața tancurile și atacurilor cumplite comandate de Vladimir Putin. Părinții, disperați să-și salveze copiii nevinovați din calea războiului cumplit, au reușit să-i scoată pe micuți din țară și să le salveze viețile. Nu toți cei care au fugit din Ucraina sunt sănătoși, așa că oficialii de la noi au fost nevoiți să se mobilizeze și să le dea o mână de ajutor inclusiv în ceea ce privește variantele de tratament de care aveau nevoie.

Printre cei care au fugit din țara vecină se află copii din centrele de plasament, dar și copii care s-au născut sau au dobândit pe parcursul anilor afecțiuni grave care le pun zi de zi viața în pericol. Fără prea mulți bani, dar cu speranțe uriașe că se vor face bine, copiii beneficiază de tot ce pot autoritățile noastre să le ofere. Este și cazul unui copil din Ucraina care a fost operat ieri, la Spitalul Marie Curie din Capitală și a primit, astfel, o a doua șansă la o viață normală.

Operația a durat opt ore

Tammam Youssef este chirurgul cardiolog care a reușit să îi salveze viața micuțului. Acesta i-a schimbat valva aortică cu una mecanică și în acest fel copilul nu va mai nevoit să treacă prin alte și alte intervenții chirurgicale în anii viitori. Mai mult, spun specialiștii, riscurile la care micuțul era supus fără această intervenție erau colosale și ar fi putut să-i pună viața în pericol. Practic, copilul din Ucraina avea o malformație gravă care ar fi putut duce la ruperea inimii ori de câte ori s-ar fi putut interveni chirurgical.

Mircea Geoana, avertisment teribil despre razboiul din Ucraina
Imagini din razboiul din Ucraina. Foto: Twitter

Timp de opt ore a durat operația, pentru că a fost una extrem de complexă, la care au participat și medici din străinătate cu o vastă experiență.

„Ieri a venit un profesor din Italia, am fost extrem de bucuros sa văd așa un mare chirurg că își face timp să vină la noi, să acorde timp pentru un copil care avea nevoie. În jurul orei 15:00 a venit profesorul Tamman și ne-a povestit de caz, erau toți foarte mulțumiți că au reușit. Au mai fost operați copii la noi și, probabil, pe termen lung se va mai întâmpla acest lucru”, a explicat, pentru Impact.ro, medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți.

Copiii au nevoie de ajutor

Copilul operat ieri la Spitalul Marie Curie din Capitală este cel de-al treilea care este supus unei intervenții chirurgicale care îi salvează viață, alți doi micuții fiind salvați la acest spital. De obicei, explică medicii, în momentul în care apar astfel de urgențe, astfel de cazuri, pe lângă cele pe care le avem noi în România, se face o ședință și se decide ce copil va fi operat în țară și ce copil va fi trimis în străinătate, astfel încât toți micuții să beneficieze de tratamentul potrivit și să fie salvați.

Pe lângă cei care au venit în România însoțiți de familii, mulți care erau în centre de plasament au fost duși și cazați cu ajutorul primăriilor sau cu ajutorul oamenilor care au vrut să se implice și să le schimbe soarta în bine acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe