Povestea copilului de 14 ani omorât de rachetele rusești. Și-a dat propria viață pentru a salva doi bătrâni, în timpul atacului de la Odessa

Ana Anitoiu 04.05.2022, 15:34
Povestea copilului de 14 ani omorât de rachetele rusești. Și-a dat propria viață pentru a salva doi bătrâni, în timpul atacului de la Odessa

Copilul în vârstă de 14 ani care a fost omorât de rachetele rusești ș-a dat propria viață pentru a salva doi bătrâni, în timpul atacului de la Odessa. Când a auzit sirenele ce anunțau un atac aerian, băiatul n-a stat pe gânduri. A fugit să le avertizeze pe aceste persoane în vârstă. Tatăl lui a publicat un mesaj emoționant pe rețelele sociale.

Cine era Viacheslav, copilul de 14 ani omorât în Odessa

Viacheslav Yalyshev, în vârstă de 14 ani, era fiul lui lui Yevhen Yalyshev, membru al forțelor aeriene ucrainene și veteran al conflictului din 2014 din estul Ucrainei. Copilul a fost descris de prieteni de familie drept un băiat studios și inteligent, care n-a abandonat școala nici în condițiile grele pe care le-a avut de îndurat în ultimele două luni, de când Vladimir Putin a declanșat un război în țara lui.

„Era un băiat foarte bun, amabil și empatic. Foarte capabil și onest. Pur și simplu nu am cuvinte. A învățat cu sârguință în toată această perioadă. Și-a făcut adesea temele într-un subsol, atunci când aveau loc bombardamente”, a spus o femeie care a dorit să-și păstreze anonimatul, conform Daily Mail.

Povestea copilului de 14 ani omorat de rachetele rusesti
Viacheslav Yalyshev

Mesajul tatălui copilului de 14 ani

Când a auzit sirenele, luni, Viacheslav Yalyshev a fugit să le spună pensionarilor că urmează un atac aerian, în loc să se ascundă în cel mai apropiat adăpost. Băiatul era îngrijorat că vecinii lui în vârstă nu aveau instalate pe telefoanele mobile aplicațiile prin intermediul cărora să primească avertizarea referitoare la bombardament.

Băiatul și-a pierdut viața când două rachete au lovit o încăpere. Acestea au distrus și acoperișul unei biserici din apropiere. Atacul a avut loc la două zile după ce forțele ruse au distrus pista de pe aeroportul principal din Odessa, aflată în apropiere.

„Ești eroul meu. Ești eroul Ucrainei”, a scris tatăl copilului în vârstă de 14 ani, pe rețelele sociale. La rândul lui, primarul orașului Odessa, Gennady Trukhanov, a spus că uciderea acestui băiat a fost „o altă lovitură” asupra localității.

„Nu va exista niciodată iertare pentru cei care varsă sângele celor nevinovați, în special al copiilor”, a continuat el, în contextul în care Rusia a negat în mod repetat că ar ținti zone rezidențiale.

Volodimir Zelenski, despre băiatul de 14 ani

La vestea decesului băiatului în vârstă de 14 ani din Odessa a reacționat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a întrebat retoric cum au amenințat Viacheslav Yalyshev și alți copii ucraineni Federația Rusă, în contextul în care oficialii ruși au justificat „operațiunea militară specială” prin faptul că țara lor ar fi fost în pericol.

„Un băiat de 14 ani a fost ucis. O fată de 17 ani a fost rănită, are o rană de șrapnel. Despre ce este vorba? Pentru ce? Care a fost amenințarea pentru statul rus din partea acestor copii și a căminului?”, a transmis preşedintele ucrainean.

Adolescenta în vârstă de 17 ani la care s-a referit Volodimir Zelenski se află în stare gravă la un spital din Odessa, după ce a fost rănită în timpul bombardamentelor făcute de luni de ruși. În ultimele săptămâni, forțele armate ale liderului rus Vladimir Putin au intensificat ofensiva asupra acestui oraș portuar.

O familie, din care făcea parte și o fetiță în vârstă de trei luni, a fost ucisă când o rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente pe 23 aprilie, în weekendul Paștelui ortodox. De asemenea, doi tineri abia căsătoriți, care urmau să devină părinți, au fost omorâți.

Guvernul ucrainean a transmis că planul Rusiei ar fi de a bloca întreaga coastă sudică a Ucrainei, astfel încât să împiedice exporturile și să sufoce economia țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...