Povestea celei mai mici catedrale din lume. Se găsește în București, dar puțini știu istoria ei

Beatrice Dumitru 14.06.2022, 12:44

La mică distanță de centrul Bucureștiului, pe strada Polonă, la numărul 50, se află cea mai mică catedrală din lume, un lăcaș de cult care se află pe aceste locuri de mai mult de un secol. Aici s-a scris o istorie a supraviețuirii, după ce catedrala fost desființată de regimul comunist.

Cea mai mică catedrală din lume

Catedrala a apărut odată cu plecarea mai multor români din Ardeal în Capitală la începutul secolului XIX. Este vorba despre Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” a cărei construcție a început în 1908. Piatra de temelie a fost pusă de Raymund Netzhammer, Ioan Bălan, care a fost și primul preot paroh al bisericii, și Vladimir Ghika, iar toată lucrarea a fost gata într-un an.

Cel care a realizat planurile pentru biserică a fost arhitectul Nicolae Ghika-Budești, cel care a proiectat și Muzeul Țăranului Român. Cea mai mică catedrală din lume este construită în stil moldovenesc, după biserica „Sfântul Gheorghe” din Baia, ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare.

Povestea celei mai mici catedrale din lume. Se găsește în București, dar puțini știu istoria ei
Cea mai mică catedrală din lume se află în București.

Catedrala a fost desființată de regimul comunist

În anul 1948, regimul comunist a interzis lăcașurile de cult greco-catolice și au fost persecutate mai multe personalități din lumea Bisericii Unite cu Roma. Vasile Aftenie, care fusese între anii 1934 și 1938 cel dintâi protopop unit al Capitalei, a fost încarcerat în 1948 și ucis doi ani mai târziu pentru credința sa. Astfel, el a devenit primul episcop martir greco-catolic. Și Tit Liviu Chinezu, protopopul unit al Bucureștiului de la acea vreme, a fost arestat și a sfârșit tragic în 1955 în închisoarea de la Sighet.

După arestarea celor doi, preoții clandestini l-au pus în funcția de Vicar General al Bucureștiului pe părintele Zenovie Pâclișanu, dar și acesta a fost arestat în 1949 și încarcerat la Sighet. Acesta a decedat în 1958 în închisoarea de la Jilava.

În perioada 1948 – 1990 cea mai mică catedrală din lume a fost transformată în biserică ortodoxă și a trecut la BOR. După Revoluția din 1989, credincioșii greco-catolici din Capitală au reînființat parohia Sfântului Vasile cel Mare.

În 2006, după o serie de procese de retrocedare, a avut loc prima liturghie oficiată în rit greco-catolic după interzicerea și confiscarea comunistă, iar pe 4 mai 2008 a avut loc ceremonia de instalare a noului episcop-vicar de București, Mihai Frățilă. Cea mai mică catedrală din lumea poate găzdui până la 150 de credincioși.

Catedrala Mântuirii Neamului vs cea mai mică catedrală din lume

În București se află și Catedrala Măntuirii Neamului, cea mai impunătoare construcție ridicată în România ultimilor 30 de ani. Statul român a investit pentru ridicarea acestui așezâmânt aproximativ 300 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane a costat terenul din centrul Capitalei, pe care l-a trecut în proprietatea Bisericii pentru a construi catedrala, potrivit unei anchete realizate de publicația Recorder.

Într-un interviu din 2017, purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu, afirma că suma totală care se va cheltui pentru Catedrala Măntuirii Neamului va fi de circa 85 de milioane de euro.

Au fost cheltuite 65 de milioane și ar mai fi nevoie de circa 20 de milioane de euro pentru a ridica în formă finală Biserica”, spunea acesta.

Catedrala a fost sfințită pe 25 noiembrie 2018, într-un eveniment grandios la care au participat zeci de mii de oameni aduși din toate colțurile țării, deși giganticul proiect nu este terminat. Catedrala va fi gata abia în anul 2024.

Urmăriți Impact.ro și pe