Cum arată acum Catedrala Mântuirii Neamului. Se apropie finalizarea lucrărilor

Stan Filon 15.02.2022, 15:10
Cum arată acum Catedrala Mântuirii Neamului. Se apropie finalizarea lucrărilor

Catedrala Mânturii Neamului este aproape gata! Încă mai sunt multe lucrări de făcut, însă partea cea mai dificilă pare că se apropie de final, iar drept dovadă, constructorii au început demontarea schelelor de pe fațadele turlelor secundare. Din cauza anotimpului rece, muncitorii s-au mutat mai mult la interior, unde tencuiesc și pregătesc pentru pictură Arcul Triumfal, situat deasupra soleei.

Cum arată acum Catedrala Mântuirii Neamului

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului sunt în plină desfășurare, iar ceea ce părea mai greu a trecut. Trecătorii au putut vedea zilele acestea cum constructorul demontează schelele de pe fațadele turlelor secundare. Ceea ce nu văd trecătorii este armata de muncitori care lucrează la interior.

Aceștia au încheiat lucrările de tencuire la absida sudică și au trecut la tencuirea și pregătirea pentru pictură a Arcului Triumfal, situat deasupra soleei. În atelier, pictorii lucrează la elemente decorative, iar în interiorul ­catedralei se lucrează intens la scena „Nașterea Domnului”, ­finalizată în proporție de peste 50 la sută.

Cum arata acum Catedrala Mantuirii Neamului
Cum arata acum Catedrala Mantuirii Neamului. Sursa foto: ziarullumina.ro

Iarna a pus bețe-n roate constructorului

„În timpul lunilor de iarnă am avut doar posibilitatea de a face demontarea schelelor de la turle, pe care am lucrat până acum cu etapele tehnologice, respectiv tencuieli şi montare pietrărie decorativă. În afară de demontarea acestora, care în prezent este realizată la toate turlele mici ale catedralei și o mare parte din turla-clopotniță, unde am finalizat toate tencuielile şi decorațiunile cu piatră și am putut desface schela. Mai avem de demontat schele în ritm cu alte lucrări conexe. În momentul acesta, la exterior putem desfășura o lucrare importantă, și anume acoperișul de la cota +92 m. Acolo, unde este o retragere a cilindrului turlei, avem o parte de acoperiș de circa 2 m lățime, loc în care lucrăm acum. Pregătim structura de rezistență a acoperișului, după care vom face astereala și învelitoarea pentru ele. În lanternoul din vârful turlei mari se plachează cu tablă acel balcon frumos și stâlpii lui, pentru că ne permite temperatura de afară să lucrăm cu metale pe care nu le sudăm și nu le lipim, operațiuni care impun să avem peste +5 grade Celsius și în timpul nopții. Ceea ce facem acolo se încadrează în condițiile meteo actuale și acest lucru îl executăm acum”, a declarat părintele Nicolae Crîngașu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente și construcții bisericești.

Potrivit sursei citate, anotimpul rece a oprit lucrările exterioare de placare cu piatră și tencuieli, care vor fi reluate imediat ce vremea o va permite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...