Poveste incredibilă de pe frontul din Afganistan. Cine sunt cei patru fraţi militari din Forţa Jderii Neamţ și cum s-au făcut remarcați

Elena Avramescu 26.04.2021, 10:27
Poveste incredibilă de pe frontul din Afganistan. Cine sunt cei patru fraţi militari din Forţa Jderii Neamţ și cum s-au făcut remarcați

Cei patru fraţi militari din Forţa Jderii Neamţ. Este vorba despre patru fraţi, care participă la operaţiunile militare de pe frontul din Afganistan, ei făcând parte din Batalionul Forţa Jderii Neamţ. Pentru Armata Română, intrarea țării noastre în NATO, în 2004, şi apoi în UE, în 2007, a însemnat asumarea mai multor obligaţii, cum ar fi şi cea de a participa cu efective în diferite teatre de operaţiuni militare de pe glob, cum ar fi Afganistan.

Cei patru fraţi militari din Forţa Jderii Neamţ

Se pare că ultima serie a plecat în Afganistan în urmă cu aproximativ două luni, iar aici vorbim despre cadrele Batalionului de Protecţie Forţa Jderii Piatra Neamţ, fiind dislocaţi în două baze. Nu este nimic neobișnuit până aici, fiindcă au mai avut misiuni în Afganistan. Însă printre „jderii“ ajunşi acum se găsesc patru fraţi, între ei şi gemeni, fiind o situaţie unică la nivelul unei unităţi militare româneşti, mai ales că fraţi militari sunt în acelaşi teatru de operaţii.

Cazul lor a fost făcut public pe site-ul Ministerului Apărării Naţionale, la data de 10 aprilie, fiind ziua în care este sărbătorită Ziua internaţională a fraţilor şi surorilor. Astfel că românii au fost intervievaţi şi prezentaţi în două texte semnate de căpitanii Alexandra Trefaş şi Andrei Vicol, cărora li s-a alăturat plutonier-adjutant principal Lucian Irimia.

În plus, fruntaşul Alexandra Mihaela Aniţoaiei şi sergentul Constantin Cosmin Aniţoaiei se află la prima lor experienţă, desfăşurându-şi activitatea la Baza Aeriană Bagram. Fata a spus că are o relaţie specială cu fratele său, fiind extrem de uniţi, asta pentru că părinţii munceau în străinătate când ei erau mici.

La începutul carierei nu mă gândisem că o să ajung vreodată într-o misiune internaţională. Cu timpul, după ce am văzut toate oportunităţile, am zis că trebuie să execut o astfel de misiune. (…) Sunt mai mare ca el cu trei ani şi jumătate. El are mai multă vechime în sistem deoarece a făcut alegerea imediat cum a terminat liceul.

Cei patru frati militari din Forta Jderii Neamt
Alexandra Trefaş şi Andrei Vicol

„Puţini sunt cei care au reuşit să vină împreună cu fratele sau sora în Afganistan”

Pe lângă asta, fratele, Cosmin, a declarat faptul că sora sa a fost cea care l-a convins să vină în Afganistan, fiind sprijiniţi de colegii mai mari, care au experienţa unui teatru de operaţii, atât pe timpul pregătirii, cât şi aici.

Sora mea a fost persoana care m-a convins să venim în această misiune. Când am păşit pe pământul afgan, am simţit entuziasm. Eram curios să descopăr tot ceea ce este pe aici, cum arată baza, deoarece până la acel moment auzisem doar poveşti. Este o mândrie pentru noi că facem parte din familia «Jderilor» şi cred că puţini sunt cei care au reuşit să vină împreună cu fratele sau sora în Afganistan.

Cei care au căpătat cea mai mare notorietatea sunt însă căpitanii Cătălin şi Alin Sava, care în aceste moment activează la bazele aeriene din Kandahar şi Bagram. Astfel, Cătălin este la a doua experienţă în Afganistan și mărturisește că a vrut să îmbrăţişeze o carieră în uniformă, însă că i-a fost mai uşor în prima misiune.

Deşi sunt la a doua experienţă, sincer, mi-a fost mult mai uşor în prima. Erau toţi acasă, în siguranţă. Acum, Alin este în altă bază, am mai multe emoţii decât în prima misiune. Ştiu că e bine, dar fratele e frate! La greu, nimic nu este mai aproape decât un frate, mai ales geamăn. Părinţii nu au fost de acord să venim în misiune, însă ştiind că suntem împreună, le este mai uşor să treacă peste emoţiile inerente şi grija faţă de copii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...