Lăsatul secului 2021. Când are loc prima dezlegare la pește din postul Crăciunului

Daria Petrescu 14.11.2021, 09:39
Lăsatul secului 2021. Când are loc prima dezlegare la pește din postul Crăciunului

Lăsatul secului este ziua în care se mănâncă de dulce, înainte de postul Crăciunului, care durează 40 de zile. Anul acesta, lăsatul secului este prăzmuit în calendarul ortodox pe 14 noiembrie. Există însă și câteva zile, pe perioada postului, în care creștinii au dezlegare la câteva alimente. Lăsatul secului 2021. Când are loc prima dezlegare la pește din postul Crăciunului

Lăsatul secului 2021. Când are loc prima dezlegare la pește din postul Crăciunului

Creștinii vor posti de carne, brânză și ouă, în timp ce miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Acest lucru se respectă în toate cele 40 de zile cât durează postul Crăciunului.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, creștinii pot consuma untdelemn și vin.  În cazul în care există o sărbătoare cu cruce roșie, atunci se face dezlegare și la pește.

Sâmbetele și duminicile până pe 20 decembrie este dezlegare la untelemn, pește și vin. În fiecare marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului

-cel mai respectat obicei este acela de a întinde o masă foarte bogată, cu mâncăruri alese, la care sunt invitați toți ai casei, dar și prieteni și vecini sau rude îndepărtate. După această masa îmbelșugată începe un post lung și greu pe care nu îl poate ține oricine.

– În Bărăgan, un vechi obicei ne spune că de lăsatul secului trebuie strânse toate oasele şi resturile de mâncare într-o faţă de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „ Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”, menţionează specialiştii de la Centrul pentru Conservarea Tradiţiilor Ialomiţa.

– gospodarii din Bărăgan mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou

– Finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon: o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin

În zona Covasnei se aprind focuri

– La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.

-în această zi nu se spală, iar toate muncile la câmp sunt oprite

– că femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii

– în satele din Ardeal, dar nu numai, este cel ca în ziua dinainte de începerea Postului Crăciunului femeile să spele toate vasele în care au pregătit bucate „de dulce”. Aceste vase pot fi folosite pe toată perioada postuui de Crăciun.

-în regiunea Munteniei, nurorile prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care mai apoi le ofera soacrelor. Aceasă tradiție se respectă pentru ca relatiile lor să rămână “dulci” și în timpul Postului Mare.

– În Covasna, de Lasatul Secului se practica un alt obicei vechi, cel al focurilor purificatoare.

-în zona Covasnei se aprind focuri. Rolul acestora este de a purifica în comunitatea respective, alungând spiritele rele. Se spune că acest ritual ajută și asigură perpetuarea renașterii la viață.

 

Urmăriți Impact.ro și pe