Postarea pe Facebook care l-ar putea duce la închisoare, în România: amendă de 40.000 de lei pentru un gest ”nevinovat”

Gabriel Peneș 08.12.2022, 11:43
Postarea pe Facebook care l-ar putea duce la închisoare, în România: amendă de 40.000 de lei pentru un gest ”nevinovat”

Postarea pe Facebook care l-ar putea duce la închisoare, în România. Deputatul independent Daniel Gheorghe Rusu ar putea ajunge din Parlamentul țării direct după gratii. El a primit o amendă penală pentru o postare făcută pe rețeaua socială, dar nu are banii necesari achitării acesteia, așa că riscă să ajungă în închisoare.

Postarea pe Facebook care l-ar putea duce la închisoare, în România

O postare live făcută pe Facebook îi poate aduce mari probleme unui parlamentar român. Este vorba despre Daniel Gheorghe Rusu, deputat ales pe listele AUR, în prezent neafiliat, care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru postări pe populara rețea socială.

El a fost condamnat penal pentru săvârșirea infracțiunii de compromitere a intereselor justiției, după ce a prezentat într-un „live” pe Facebook o ordonanță și numele unor persoane care erau urmărite de către procurori.

Potrivit rechizitoriului, emisiunea „live” a avut loc în data de 25 septembrie 2020. Mai precis, documentul prezentat se referea la cercetări efectuate cu privire la prezenţa unor persoane pe teritoriul comunei, care ar fi fost aduse special pentru votul la alegerile locale. Daniel Rusu era primar în funcţie şi candidat, dar a pierdut alegerile în favoarea candidatului liberal.

Potrivit aceluiași rechizitoriu, în cadrul emisiunii „live” de pe contul său de pe reţeaua de socializare, Daniel Rusu a prezentat o ordonanţă (actul propriu-zis şi, parţial, conţinutul acestuia, respectiv numele unor persoane care făceau obiectul verificărilor organelor de cercetare penală) emisă la aceeaşi dată într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş şi adresată Primăriei comunei Şpring al cărei primar era la momentul respectiv.

Postarea pe Facebook care l-ar putea duce la închisoare, în România: amendă de 40.000 de lei pentru un gest ”nevinovat”
Deputatul independent Daniel Rusu riscă să ajungă din Parlament în închisoare pentru o postare făcută pe Facebook

Amendă de 40.000 de lei pentru un gest ”nevinovat”

Documentul se referea la cercetări efectuate cu privire la prezenţa unor persoane pe teritoriul comunei, care ar fi fost aduse special pentru votul la alegerile locale. Daniel Rusu era primar în funcţie şi candidat, dar a pierdut alegerile în favoarea candidatului liberal.

Acum, Rusu trebuie să plătească o amenda penală respectivă, însă deputatul susține că nu are acești bani.

Tribunalul București a transmis Camerei Deputaților o adresă oficială prin care anunță că, în cazul în care „inculpatul” nu achită datoria, pedeapsa de amendă poate fi înlocuită cu închisoarea.

„Nu am încotro. Vă dați seama că nu… n-aș vrea să fac închisoare pentru că am arătat adevărul cetățenilor. (…) Acuma, având în vedere că există această prevedere în Codul Penal, trebuie să-mi asum și să recunosc că am greșit. Mi se pare, într-adevăr, o pedeapsă foarte aspră, pentru că fapta mea nu a produs niciun prejudiciu. Mai mult de atât, s-a clasat fapta, că nu exista acea faptă…”, a declarat Daniel Rusu, conform stirileprotv.ro.

Deputatul a mai precizat că a făcut o solicitare de eșalonare a amenzii penale, dar că, în caz că aceasta nu va fi aprobată, va fi nevoit să ia un credit pentru a-și rezolva problema ce-l poate duce din Parlament în spatele gratiilor.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....