Posibile concedieri la Ford: compania americană are nevoie de bani pentru implementarea planului de electrificare

Bogdan Bârliga 21.07.2022, 12:07
Posibile concedieri la Ford: compania americană are nevoie de bani pentru implementarea planului de electrificare

Tot mai mulți producători auto încep să se confrunte cu probleme financiare sub presiunea unei electrificări accelerate și încep să renunțe la personal.

Mai multe surse au declarat pentru Bloomberg că Ford să pregătește să concedieze mii de angajați pentru a redirecționa banii spre investiții.

Partea neplăcută a electrificării din domeniul auto

Ford se pregăteşte să renunţe la 8.000 de angajaţi în următoarele săptămâni, producătorul auto american încercând astfel să-şi majoreze profitul pentru a finanţa investiţiile în vehicule electrice, susține Bloomberg.

Concedierile vor avea loc la nou creata divizie Ford Blue, responsabilă pentru producerea vehiculelor alimentate cu motoare cu combustie, precum şi la alte operaţiuni din cadrul companiei, au declarat mai multe surse din cadrul companiei care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În luna martie Ford anunţa că diviziile sale de vehicule electrice (EV) şi de motoare cu combustie internă (ICE) vor funcţiona ca entităţi separate, o decizie menită să extindă producţia de vehicule electrice.

Decizia ar reprezenta un pas important în planul directorului general Jim Farley de a reduce costurile cu trei miliarde de dolari până în 2026. Acesta a declarat că vrea să transforme Ford Blue „într-un motor de numerar şi de profit pentru întreaga întreprindere”.

Reducerea numărului de locuri de muncă va începe probabil în această vară. În SUA, unde sunt aşteptate majoritatea concedierilor, Ford are aproximativ 31.000 de angajaţi.

Oficialii Ford nu au dorit să comenteze în privinţa concedierilor, spunând că se concentrează pe restructurarea companiei, pentru a capitaliza creşterea pe segmentul vehiculelor electrice.

Ford a renunțat și la uzina de la Craiova

Anul acesta, pe 14 martie, Ford a anunțat că fabrica de la Craiova va produce noua generație a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât și în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producție în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024.

Pentru fabricarea acestor modele a fost perfectat un acord cu Ford Otosan prin care această companie din Turcia preia proprietatea fabricii Ford din Craiova.

Prin acest acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule și motoare, către Ford Otosan, permițând astfel companiei să-și extindă operațiunile la nivel internațional.

Ford E-Transit Custom va intra în producție în luna septembrie 2023 și conform primele informații oferite de companie va avea o autonomie de aproximativ 380 de kilometri.

De asemenea, Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va beneficia în 2024 de o versiune complet electrică, care va fi produsă la fabrica din România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...