Temperaturile în creștere au cuprins părți din Europa, care abia și-a revenit din ultimul val de căldură. Secetele și incendiile forestiere au lovit Spania și Portugalia, iar căldura arzătoare s-a extins în Franța și Marea Britanie. Temperaturile vor atinge vârfuri, joi, în Hexagon și Spania.
Incendiile forestiere au cuprins regiunea centrală a Portugaliei, marți, forțând evacuarea a sute de localnici, în timp ce pompierii s-au luptat să stingă flăcările într-un moment în care țara se luptă cu un val de căldură înăbușitor. Temperaturile sunt de peste 40 de grade Celsius în multe zone ale țării.
Un incendiu major care a început săptămâna trecută în regiunea Ourem, la nord de Lisabona, s-a reaprins din cauza vântului puternic. Protecția Civilă a declarat că 300 de persoane au fost evacuate din mai multe sate. De asemenea, în municipiul Leiria au luat foc mai multe case, incendiile provocând închiderea a trei autostrăzi principale, notează Euronews.
„Vorbim despre situații complexe, multe resurse de gestionat și o zonă afectată foarte mare”, a spus comandantul Protecției Civile Andre Fernandes, avertizând că situația se va agrava în următoarele zile.
Aproximativ 1.700 de pompieri, cu 501 vehicule luptă să stingă 14 incendii active în toată țara, au declarat autoritățile portugheze. Între timp, mai mult de jumătate din țară se află sub „cod roșu”, cel mai înalt nivel. O proporție fără precedent de 80% din Portugalia continentală este expusă unui risc „excepțional” de incendii, potrivit institutului național de meteorologie IPMA.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Și în Spania vecină, cel puțin 1.500 de hectare au fost distruse de un incendiu în Las Hurdes din Extremadura, vestul Spaniei, forțând evacuarea a aproximativ 400 de locuitori, potrivit guvernului regional. Există, de asemenea, un risc ridicat de incendii în regiunea centrală Castilia și Leon, în timp ce provincia de nord-vest Ourense este sub „cod roșu”, deoarece temperaturile vor atinge 42 de grade Celsius.
Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și mai durabile din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade de la începutul erei industriale.