Porți de poveste în Timișoara. Fotografii spectaculoase la un concurs inedit, în urma căruia a fost descoperită cea mai frumoasă intrare într-o clădire din oraș

Diana Timișoreanu 05.05.2021, 11:13

Porți de poveste în Timișoara.Concurs inedit organizat la Timișoara, în urma căruia a fost descoperită cea mai frumoasă intrare într-o clădire din oraș. În Timișoara se află un număr impresionant de clădiri istorice, după unii chiar cea mai mare din țară. De fapt, nimeni nu stie cu precizie câte sunt.

Porți de poveste în Timișoara

În ultimii ani s-a vehiculat cifra de 14.000 de astfel de imobile. Cele mai multe dintre ele, pe lângă statui, basoreliefuri sau alte ornamente spectaculoase, au și porți executate cu o măiestrie aparte. Adevărate dantelării din metal, lemn sculptat, ochiuri colorate din sticlă, nimic nu a fost prea mult pentru arhitecții și proprietarii care doreau ca poarta casei nou înălțate să fie un motiv de mândrie.

Din păcate, trecerea timpului dar și vandalizarea unora au făcut ca aceste adevărate opere de artă arhitecturală să dispară sau să devină de nerecunoscut. Se păstrează însă și câteva care atrag atenția turiștilor sau trecătorilor. Pentru a le pune în valoare, Muzeul Banatului a organizat un concurs inedit, în urma căruia a fost desemnată cea mai frumoasă poartă din oraș.

Votează „Poarta de poveste din Timișoara”! Acesta a fost îndemnul celor de la muzeu, după ce mai întâi i-au provocat pe timișoreni să fotografieze câte o poartă din oraș, cât mai spectaculoasă, și să trimită pozele pe adresa instituției. Au fost mulți cei care au răspuns provocării.

Porti de poveste în Timisoara
Porti de poveste în Timisoara

Așteptăm fotografiile voastre (actuale) care surprind – simplu – porți din Timișoara. Este important pentru scopul acestui concurs să menționați adresa (aproximativă) la care se află porțile surprinse în fotografii, dar și o scurtă poveste a acestora. Acceptăm 3 fotografii / persoană. Dacă aveți mai multe, noi vom alege trei pentru a le trimite mai departe juriului, au precizat organizatorii.

Și pentru că s-au primit zeci de fotografii, a fost nevoie de o departajare a celor care au intrat în marea finală.

După câteva ore de discuții, mail-uri, cafele și negociere, au fost alese 5 finaliste care aspiră la titlul de Poarta de poveste din Timișoara, a fost mesajul transmis de juriu.

Porțile care au concurat pentru titlul …de poveste au fost:

1. Poarta Bibliotecii Academiei – strada Augustin Pacha. Clădirea a găzduit primul muzeu de istorie al orașului, fiind inaugurată pe data de 29 august 1891. Poarta se află pe strada Augustin Pacha, stilul este unul eclectic-istoricist. Unicitatea porții este oferită prin abundenta decorațiunilor din fier forjat care se transformă în elemente florale și în partea de luminator, zoomorfe.
2. Poarta palatului Dávid Hübsch – situat pe strada Dr. Gheorghe Marinescu, acesta are o ușă de intrare deosebită, realizată în stil eclectic. În 1888 terenul pe care este construită clădirea a fost cumpărat de la Primăria Timișoara și revândut apoi lui Zsigmond Beran, negustor de cereale. Imobilul ridicat de acesta ajunge nouă ani mai târziu, contra sumei de 94.000 de coroane, în posesia lui Dávid Hübsch și a soției acestuia.
3. Poartă Art Nouveau – Locația: Bulevardul 16 Decembrie 1989. Poarta este stilul anilor 1900, curentul Art Nouveau (Secession).
4. Poarta de la Palatul Episcopal Romano-Catolic – str. Augustin Pacha, nr. 4

Această poartă continuă să mă surprindă de fiecare dată când trec pe lângă ea. De când am descoperit-o, nu doar că îmi caut motive pentru a trece pe lângă ea, ci mi se pare că o redescopăr în fiecare zi. Mă impresionează atât culorile și detaliile atât de atent realizate, cât și partea superioară a porții, bogată în simboluri. Îmi dă un sentiment de liniște și îmi stimulează mereu curiozitatea, întrebându-mă ce se află în spatele ei, a declarat Anita Alexandra Pelin, cea care a înscris piesa architectonică în concurs.

5. Poarta clădirii fostului Hotel Trompetistul – Str. Episcop Augustin Pacha 6. Clădirea a fost ridicată în anul 1752. Aici a funcționat unul dintre cele mai cunoscute hanuri din Timișoara, Trâmbițașul. Mai târziu a devenit hotelul Hungaria. Aici se cazau oameni din înalta societate. În anul 1807 în acest hotel a locuit împăratul Francisc. Se spune că tatăl poetului Nikolaus Lenau a cheltuit o mare parte din avere în restaurantul hotelului. În 7-8 martie 1866, domnitorul Al. Ioan Cuza, în drumul său spre exil, a fost cazat aici. Clădirea a fost restaurată în anii 2016 -2017. În prezent este cunoscută sub numele Casa Cuza iar la parter este deschisă o cafenea.

Porti de poveste în Timisoara
Porti de poveste în Timisoara

Fotografiile celor cinci porți înscrise în concurs au fost postate pe Facebook, iar oamenii au fost îndemnați să le voteze. Titlul de “Poarta de poveste a Timișoarei” a fost câștigat de cea a Bibliotecii Academiei, iar clasamentul final a arătat astfel:

1. Răzvan Iliescu – Poarta Bibliotecii Academiei – strada Augustin Pacha – 402 voturi
2. Timea Gyorfi – Palatul Dávid Hübsch – 351 voturi
3. Anita Alexandra Pelin – Poarta de la Palatul Episcopal Romano-Catolic – 325 voturi
4. Alexandra Ibrași – Poarta Art Nouveau de pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 – 188 voturi
4. Romeo Moanță – Poarta clădirii fostului Hotel Trompetistul – 188 voturi

Premiul juriului: Anita Alexandra Pelin – Poarta de la Palatul Episcopal Romano-Catolic. Premiile sunt simbolice, de la puzzle-uri 3D cu clădiri istorice din oraș, la cărți și albume. Timișorenii au avut însă ocazia să descopere că frumusețea imobilelor istorice poate fi întâlnită la tot pasul în cartierele vechi ale orașului și trebuie doar un strop de atenție pentru a avea ocazia să descopere adevărate comori arhitecturale sau cel puțin vestigii ale acesteia. Porțile orașului ar putea fi incluse într-un tur destinat turiștilor care vin în Timișoara.

Urmăriți Impact.ro și pe