Populația Pământului scade accelerat: vom ajunge la 6 miliarde

Gabriel Peneș 28.03.2023, 13:34
Populația Pământului scade accelerat: vom ajunge la 6 miliarde

Populația Pământului va intra într-o scădere accentuată, conform unui nou studiu ce sugerează că numărul locuitorilor Terrei va coborî la doar 6 miliarde de oameni. Și asta, după ce, în noiembrie 2022, a fost depășită borna de 8 miliarde de locuitori. Ar fi cea mai mare scădere demografică din istorie, după cea provocată de „Moartea Neagră” (sau „Ciuma Neagră”), de la mijlocul secolului al 14-lea, care a împuținat populația Europei cu 30% până la 60%.

Populația Pământului scade accelerat

Concluziile noului studiu sunt în contrast cu previziunile ONU, care arată că populația Pământului va ajunge la 9,7 miliarde de locuitori în 2050 și va atinge un vârf de 10,4 miliarde după 2080.

Terra tocmai ce „a împlinit” 8 miliarde de locuitori, în 15 noiembrie 2022, dar cercetătorii subliniază existența a două scenarii teoretice care ar putea explica ce se întâmplă cu numărul locuitorilor planetei până la sfârșitul acestui secol.

Potrivit iflscience.com, într-unul dintre scenarii, denumit „Saltul uriaș”, populația va ajunge la 6 miliarde de locuitori doar dacă se vor face investiții specifice în dezvoltare economică, educație și sănătate „împreună cu schimbări extraordinare de politică în ceea ce privește securitatea alimentară și energetică, inegalitatea și egalitatea de gen”.

În acest caz, populația va crește la 8,5 miliarde de oameni până în jurul anului 2040, după care va coborî spre 6 miliarde în anul spre anul 2100.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Populația Pământului scade accelerat: vom ajunge la 6 miliarde
Populația Pământului ar putea să scadă la 6 miliarde de locuitori, până în 2100, după ce, în noiembrie 2022, a fost atinsă borna de 8 miliarde de oameni

Vom ajunge la 6 miliarde

Alternativa constă în scenariul „Prea puțin, prea târziu”, în care omenirea ca continua să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, rezultând o creștere a populației până la 8,5 miliarde în 2050, urmând să coboare spre 7 miliarde de locuitori în 2100.

Studiul a fost comandat de Clubul de la Roma, o organizație non-profit care se ocupă de „multiplele crize cu care se confruntă omenirea și planeta”.

Zone semnificative ale planetei, mai ales anumite națiuni din Africa și Asia, înregistrează o creștere rapidă a populației. Când și cum se va reduce aceasta, depinde de modul în care vor gestiona eventuala dezvoltare economică.

„Știm că dezvoltarea economică rapidă în țările cu venituri mici are un impact uriaș asupra ratelor de fertilitate. Ratele de fertilitate scad pe măsură ce fetele au acces la educație, iar femeile sunt împuternicite din punct de vedere economic și au acces la servicii medicale mai bune”, a explicat Per Espen Stoknes, liderul proiectului Earth4All și director al Centrului pentru durabilitate de la Norwegian Business School, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

Deși se spune că o populație mai mică ar fi mai bună pentru mediu, cercetătorii au constatat că mărimea populației „nu este principalul factor care determină schimbările climatice”.

„O viață bună pentru toți este posibilă doar dacă se reduce consumul extrem de resurse al elitei bogate”, este una dintre concluziile specialiștilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....