Polonia vrea să finalizeze rapid investigația cu privire la incidentul cu rachete: „Una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta”

Elena Avramescu 18.11.2022, 07:34
Polonia vrea să finalizeze rapid investigația cu privire la incidentul cu rachete: „Una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta”

Misterul tragediei din Polonia pare să se rezolve în cel mai scurt timp, iar acest lucru este confirmat chiar de un oficial polonez, care a declarat joi pentru CNN că țara sa se va mișca extrem de rapid cu ancheta privind racheta care a căzut marți în satul polonez Przewodow. Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, a spus că Polonia continuă ancheta cu privire la incident, autoritățile așteptându-se să primească rezultatele în următoarele zile.

Polonia, pe cale a a afla adevărul cu privire la incidentul cu rachete

Lukasz Jasina a ținut să mai precizeze că experților ucraineni li se va permite accesul la locul incidentului, însă mai întâi de toate este necesar să existe câteva aranjamente legale pentru a crea un spațiu bun pentru expertiza acestora.

În cursul zilei de ieri, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că anchetatorilor ucraineni li se va permite să observe investigația, „dar când vine vorba de participarea la proceduri și de accesul la documente și informații, este nevoie de motive specifice de tratat din domeniul dreptului internațional și al acordurilor internaționale”.

„Miercuri am insistat să fim incluși în comisia internațională mixtă de investigație și deja seara târziu am primit confirmarea. Dimineața, specialiștii noștri se vor duce acolo și se vor alătura acestei comunități de profesioniști. Nu știu ce s-a întâmplat. Nu știm sigur. Lumea nu știe. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească, sunt sigur că am tras cu sistemele de apărare antiaeriană”, a spus și Volodimir Zelenski în timpul unei apariții la Forumul Bloomberg pentru Noua Economie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat pentru CNN că provine din regiunea în care a explodat racheta, iar starea de spirit generală manifestată printre prietenii vecinii săi este una extrem de amară.

„Amenințarea rusă este directă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Polonia și alte state europene. Acest război este împotriva noastră a tuturor, împotriva valorilor noastre, împotriva Europei, împotriva stilului nostru de viață”, a mai spus acesta.

Secretarul general al ONU, ingrijorat in privinta rachetor rusesti cazute in Polonia
Rachete cazute in Polonia

În discuție a intervenit și Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională din cadrul cancelariei președintelui polonez Andrzej Duda, care este convins de faptul că tragedia s-a petrecut din cauza faptului că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta.

„Astăzi există o mulțime de dovezi că una dintre rachetele care trebuiau să doboare racheta rusă nu a lovit ținta, sistemul de autodistrugere nu a funcționat, iar această rachetă, din păcate, a dus la tragedie”, a spus acesta.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki susține vehement că explozia produsă marți seară într-o localitate din Polonia a fost provocată de o rachetă rusească doborâtă pe teritoriul polonez, însă fără a fi manifestată „nicio intenție de ambele părți”.

Cu toate că până acum nu au existat învinovățiri la adresa Ucrainei pentru că s-a apărat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este ferm convins că explozia din Polonia care a ucis două persoane nu a fost cauzată de o rachetă ucraineană.

În pofida acestui lucru, sunt șanse mari ca incidentul în care o rachetă a lovit un sat din sud-estul Poloniei să fi fost rezultatul unei provocări din partea Rusiei, a declarat miercuri premierul polonez.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...