Concluzia secretarului general al NATO despre incidentul din Polonia. „Racheta este, probabil, ucraineană, dar nu este vina Ucrainei”

Beatrice Dumitru 16.11.2022, 15:53
Concluzia secretarului general al NATO despre incidentul din Polonia. „Racheta este, probabil, ucraineană, dar nu este vina Ucrainei”

Ambasadorii NATO au avut o reuniune de urgență la Bruxelles pentru a discuta despre racheta care s-a prăbușit în estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, incident în urma căreia au murit doi oameni. După întâlnire, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a tras concluzia cu privire la ce s-a întâmplat.

Ce a spus Jens Stoltenberg

Prăbușirea rachetei în Polonia a ridicat alarma globală că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în țările vecine. NATO consideră că incidentul este o consecință a războiului de care este responsabil Vladimir Putin, iar o investigație este în curs de desfășurare.

În urmă discuțiilor cu membrii Alianței, Jens Stoltenberg a declarat că incidentul din Polonia a fost cauzat, probabil, de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul țării împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră, notează Reuters.

Concluzia secretarului general al NATO despre incidentul din Polonia. „Racheta este, probabil, ucraineană, dar nu este vina Ucrainei”
Racheta căzută în Polonia a ucis doi oameni.

Să fiu clar, nu este vina Ucrainei pentru incident. Rusia poartă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat ieri în Polonia, pentru că acesta este un rezultat direct al războiului în curs și al unui val de atacuri din partea Rusiei împotriva Ucrainei. O investigație este în desfășurare și trebuie să așteptăm rezultatul acestuia. Dar nu avem niciun indiciu că acesta a fost rezultatul unui atac deliberat și nu avem nicio indicație că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

Apelul lui Jens Stoltenberg pentru Rusia

Faptul că nu există indicii care să arate că a fost un atac deliberat al Rusiei asupra Polinie a ajutat la reducerea presiunii că războiul s-ar putea extinde, dar nu a schimbat evaluarea alianței militare privind amenințarea împotriva membrilor săi.

Cu această cocazie, secretarul general al NATO a făcut din nou apel către Rusia „să oprească războiul lipsit de sens” și a subliniat că alianța „va face întotdeauna tot ce este necesar pentru a-și proteja și apăra membrii”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german a declarat că Berlinul va oferi sprijin apărării aeriene poloneze, în timp ce președintele lituanian Gitanas Nauseda a spus că NATO ar trebui să desfășoare mai multe sisteme de apărare aerienă pe flancul estic al alianței.

Jens Stoltenberg a mai spus că NATO și-a „crescut în mod semnificativ” prezența în partea de est a Europei, cu mai multe trupe și cu o putere aeriană și navală „substanțială semnificativă”,

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...