Polițiștii din România protestează cu boxe, fumigene, tobe și vuvuzele în fața Guvernului. Ce revendicări au angajații din MAI

Cătălina Burghelea 02.02.2022, 09:21
Polițiștii din România protestează cu boxe, fumigene, tobe și vuvuzele în fața Guvernului. Ce revendicări au angajații din MAI

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) protestează, marţi, 2 februarie, în faţa Guvernului României. Câteva mii de poliţişti se vor strânge în Piaţa Victoriei din Capitală, în această dimineaţă, de la ora 10, la un miting prin care cer mai multe schimbări.

Protest al polițiștilor în Piața Victoriei

Într-un comunicat emis pe rețelele sociale, FFSNPPC a anunțat că organizează miercuri, 2 februarie, o acțiune de protest la geamul Guvernului. Acţiunea polițiștilor are loc după ce solicitările adresate de FSNPPC şi de alte 14 organizaţii ale angajaţilor din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională nu au fost îndeplinite de Guvernul Ciucă.

Deşi numărul protestatarilor ar trebui să fie limitat la 100 de persoane, oamenii legii au dezvăluit că vor veni câteva mii, din toate colţurile țării, înarmate cu boxe, fumigene, tobe și vuvuzele. Polițiștii vor pleca în marş din Piaţa Victoriei spre Ministerul de Interne, la ora 11:45, iar la 12:45 se vor deplasa către Palatul Parlamentului.

„Miercuri, 02.02.2022, orele 10.30 vă așteptăm în Piața Victoriei, la Guvernul României, la protestul polițiștilor, personalului contractual din MAI si pensionarilor militari”, au transmis sindicaliștii.

Ce nemulțumiri au oamenii legii

Angajații din MAI sunt nemulțumiți de salarii și spun că nu au mai avut parte de măriri din 2007, iar acum le-a ajuns cuțitul la os! Poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din structurile de ordine publică vor aplicarea integrală a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la poliţiştii, militarii şi personalul contractual din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

„De 12 ani suntem plătiți pe drepturi care se calculează la salariul din 2009”, afirmă polițiștii români.

Indexarea pensiilor militare de stat, una dintre revendicări

Ce revendicări mai au oamenii legii? Pe listă sunt incluse indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei, conform legii, pentru anul 2019 (nu doar pentru anul 2020), şi asigurarea asistenţei medicale de calitate în condiţiile în care beneficiarii sunt plătitori de CASS, dar și majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Măsurile impuse în pandemie i-au revoltat pe angajații MAI

Angajații din MAI vor adoptarea de măsuri pentru diminuarea deficitului de personal poliţienesc, ca să-și poată îndeplini misiunile de ordine şi siguranţă publică, în interesul comunităţii şi al statului, la standardele prevăzute de lege. O altă cerere vizează dotarea logistică a poliţiştilor cu mijloace de mobilitate, dar şi cu echipamente de intervenţie şi de protecţie fizică adecvate îndeplinirii misiunilor.

Polițiștii contestă impunerea forţată a unor sarcini medicale, pentru care nu au pregătirea necesară, în toată perioada stării de urgenţă şi a stărilor succesive de alertă, declarate de Guvern, pe timpul pandemiei, începând cu 15 martie 2020.

Cine are voie să participe la mitingul din Capitală

La protestul din București au voie să participe doar polițiștii vaccinați anti-Covid-19, testați sau trecuți prin boală, a anunțat Jandarmeria Capitalei.

„Miercuri, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru a asigura ordinea publică şi protecţia participanţilor la adunarea publică organizată de către Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi Sindicatul Naţional Pro Lex, în Piaţa Victoriei, Piaţa Revoluţiei şi Parcul Izvor, în intervalul orar 10,00 – 15,00”, au explicat reprezentanții Jandarmeriei.

Mesaj pentru șoferii români

Ca urmare a mitingului din centrul Capitalei, Brigada Rutieră le-a cerut șoferilor să circule cu „prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...