SPECIAL

Polițist sub acoperire. ”Spargi rețeaua sau mori”

Cristian Botez 18.11.2021, 18:41

Ca polițist sub acoperire, în operațiuni de infiltrare și pătrundere în interiorul unor grupări de crimă organizată, rețele de traficanți de droguri, armament, persoane, obiecte de artă de mare valoare ori resurse naturale, de la lemn, minerale până la petrol și gaze sau în rețele puse la punct de „gulerele albe”, oameni din zona financiar-bancară, politică, administrativă angajate în acțiuni de spălare de bani, de acaparare frauduloasă a unor obiective industriale, terenuri agricole, păduri, îți asumi riscuri imense.

Te infiltrezi, acționezi și reușești. Dacă ești prins, ești executat

Din care cele mai mic este ratarea operațiunii sub acoperire și retragerea, fuga și dispariția celor vizați în viteză, uneori cu tot cu „marfă”, iar cel mai mare este deconspirarea, ca urmare chiar și a unei erori mici ori prin trădare din partea, culmea, cuiva din poliție, parchete, servicii secrete. Deconspirarea, descoperirea unui polițist sub acoperire are, de cele mai multe ori, o singură finalitate. Executarea, lichidarea acestuia. În alte situații, poate fi luat ca ostatic și ținut pentru negocieri cu cei care l-au infiltrat.

Legislație specială pentru polițiștii infiltrați

După decembrie 1989, România a început să-și revizuiască masiv legislația specifică privitoare la funcționarea poliției, ca să luăm această instituție ca reper principal, deci implicit și a Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, cu toate structurile ei, de la cea principală de la IGPR până la cele ale inspectoratelor județene.

Înainte de a intra în lumea aceasta a polițiștilor undercover, ceva mai alfel decât cum este prezentată în filmele polițiste și de acțiune americane, în principal, impact.ro prezintă câteva extrase din Codul de Procedură Penală-Legea 135 din 2010. care reglementează activitatea acestei secțiuni spectaculoase a Poliției, angajată în depistarea, destructurarea și anihilarea rețelelor de crimă organizată.

Undercover maxim 60 de zile. Prelungire, cu aprobare

Astfel, autorizarea folosirii investigatorilor sub acoperire se poate dispune de procuror, pe o perioadă de maximum 60 de zile, dacă există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzute de Codul Penal şi de alte legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificare de instrumente de plată electronică, şantaj, lipsire de libertate, evaziune fiscală, în cazul infracţiunilor de corupţie, al infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, al infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică ori în cazul unor alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare ori există o suspiciune rezonabilă că o persoană este implicată în activităţi infracţionale ce au legătură cu infracţiunile enumerate mai sus.

Procurorii decid cu ce pornește undercover-ul în acțiune

De asemenea, apelarea la unul sau mai mulți polițiști sub acoperire, infiltrarea acestora și acțiunile care urmează să le facă sunt inițiate dacă „probele sau localizarea şi identificarea făptuitorului, suspectului ori inculpatului nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare”.

Utilizarea polițiștilor sub acoperire este dispusă de procurorul de caz, care hotărăște, în colaborare, desigur, cu structura de poliție care se ocupă de respectiva rețea sau operațiune infracțională, durata în care polițistul acționează, ce dotări are nevoie, de la armament, tehnică audio-video, mașină folosită cu numere de înmatriculare „aranjate”, până la bani și, atunci când este vorba de traficanți de droguri, de exemple, cantitățile de droguri și tipul acestora destinate unor tranzacții bine organizate în operațiuni de flagrant delict.

În astfel de situații, de trafic de droguri, sunt folosite, mașini confiscate în operațiuni anterioare al BCCO, bani, de asemenea, din sumele confiscate în timpul operațiunilor, sume provenite din desfășurarea activităților de trafic. Ca și drogurile.

Pedro, polițistul antidrog

Pe Pedro, acesta fiind, la un moment dat, numele său de traficant de heroină, din timpul unei vaste operațiuni antidrog pusă la punct de BCCO (Brigada de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IGPR), l-am cunoscut în timp ce mă documentam despre SIAS-Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale, „mascații”, luptătorii de la BCCO, cei care au rolul de a interveni în momentul în care acțiunea sub acoperire a unui polițist sau mai mulți a fost o reușită, în momentul în care cei care conduc operațiunea dau semnalul de intervenție în forță în locul unde are loc tranzacția, schimbul cantității de droguri, de regulă de ordinul zecilor de kilograme, și banii aferenți.

La vremea respectivă, fiind vorba de heroină, prețul unui kilogram la prima mână, vrac, ca să spunem așa și nu altfel, era în jur de 50.000 de dolari. Ulterior, prin vânzare la stradă, la consumatori, sporul era cam de 10-12.000 de dolari la fiecare kilogram.

Descins ca din mijlocul mafiei din sudul Italiei

Atunci, într-una din zilele în care mă aflam, autorul acestui reportaj, în mijlocul luptătorilor SIAS, după ce aceștia mă acceptaseră, desigur după câteva testări subtile, și-a făcut apariția un tip care părea din alt film.

Relativ scund, să fi avut cel mult 1 metru 75, slăbuț, creol, cu părul lung, figură tipică de italian din sudul peninsulei, cu cercel în ureche, pantaloni de in, cămașă „italienească”, larg deschisă, lăsând la vedere un lanț de aur cu, atenție, un crucifix masiv, tot din aur, care trebuia să-i ateste apartenența la catolicism, sandale tot de firmă, tot italienești, și ceas scump la mână. Și, după cum avea să ne arate, într-unul din buzunare, un teanc de câteva mii de dolari. Asta, în condițiile în care, la acea vreme, fondurile de acoperire, utilizate în operațiunile specific ale BCCO erau o problemă. Dar Pedro avea un statut special.

Și aveam să aflu, în acele zile, că vizita sa acolo nu a fost întâmplătoare. „Traficantul” venise special să-l „miroasă” pe autorul acestui reportaj, dacă ar putea fi folosit în vreo eventuală viitoare operațiune undercover.

Pedro nu se despărțea niciodată de revolverul său „Simth&Wesson”. Și nici de stiletul cu lama de 15 centimetri pe care și-l prindea, în teacă, invariabil la gamba dreaptă.

Polițist sub acoperire. ”Spargi rețeaua sau mori”

Sub acoperire într-o afacere cu heroină cu iranieni, sârbi și italieni

Cu câteva săptămâni în urmă, fusese protagonistul unei operațiuni de anihilare a unei rețele de traficanți de droguri, de fapt a trei grupări diferite, de iranieni, italieni și sârbi, care aveau ca loc de întâlnire o vilă imensă, izolată, organizată ca o adevărată fortăreață în teren deschis, la marginea unei comune aflate la vreo 20 de kilometri de Târgu Jiu. Surprinzător, Târgu Jiu era un nod al traficului masiv de heroină.

Printr-un sistem de contacte mijlocite de informatori implicați în traficul de droguri din regiune, după o succesiune de întâlniri, unele sterile și aparent inutile, Pedro a câștigat încrederea traficanților. Știa, desigur, că în tot acest timp premergător stabilirii unui contact concret, care să ducă la o eventuală tranzacție, fusese verificat minuțios. Pe vremea aceea nu exista internetul accesibil maselor, astfel că acoperirea sa a fost pregătită perfect, nelăsând loc niciunei fisuri.

La întâlnire cu traficanții într-un Rolls Royce

Poate cele mai important elemente din toată această operațiune, unic în istoria acțiunilor undercover organizate de poliția română, a constat în faptul că Pedro s-a prezentat la câteva întâlniri, într-un alt oraș, mai mare, conducând un Rolls Royce. Îl procurase de la un prieten din zona bogătașilor underground.

Mașina fusese „aranjată” ultraprofesional. În interior fuseseră plasate chiar și documente ale mașinii cu date schimbate, cu fotografii „private” ale lui Pedro. Nimic, însă, care să sugereze că ar avea o familie și nimic care să conducă către un loc ce poate fi verificat. Public sau privat.

70 de kilograme de heroină capturate, 8 traficanți arestați

Concluzionând, operațiunea a fost un succes. Au fost confiscate aproape 70 de kilograme de heroină și au fost arestați opt traficanți. O parte din ei, italienii, au fost extrădați în Italia, unde erau căutați pentru fapte asemănătoare comise acolo, toți fiind în legătură cu gruparea Sacra Corona Unita, din zona Apulia, sudul Italiei.

Sacra Corona Unita sau SCU, era cunoscută ca având legături puternice, nu doar cu ‘Ndrangheta și și Cammora, societățile criminale din peninsula italică, dar și cu organizațiile criminale din Balcani. De aici și legăturile pe care le aveau cu sârbii și românii.

În acea perioadă, Ambasada Italiei avea un atașat militar, care colabora perfect cu autoritățile specifice românești în combaterea crimei organizate. Un profesionist desăvârșit, care vorbea perfect românește și care și-a păstrat permanent numărul de telefon folosit în România. Este vorba de celebrul Paolo Sartori, care va fi, cât de curând, protagonistul unui reportaj special realizat de semnatarul acestui articol.

Ca semn de neuitare a acelei experiențe jurnalistice, reporterul impact.ro a păstrat un exemplar primit personal, din cărțile de vizită pe care polițistul sub acoperire, pe care l-am prezentat aici, doar sub numele său de acțiune. Pedro.

Polițist sub acoperire. ”Spargi rețeaua sau mori”

Acțiunile undercover, în zona crepusculară

Nu toate acțiunile de acest gen au un final reușit, nu toate sunt reușite care ajung într-o lumină favorabilă în fața opiniei publice. Unele, petrecute în anii trecuți, au fost de răsunet, situații aproape neverosimile. Și voi evoca doar două, aici, ca exemple a complexității și fragilității unor astfel de operațiuni, oricât de bine ar fi ticluite legile care să controleze o astfel de operațiune. Da, teoretic, potrivit Codului de Procedură Penală, o astfel de operațiune sub acoperitre, de penetrarea rețelelor de trafic de droguri, căci pe acest gen infracțional ne-am axat în materialul impact.ro, culegere de informații și acțiune, la momentul oportun par a fi perfect reglemantate de legislație.

Iată, însă, un caz de film. În 2007 a fost descoperit în garajul Guvernului, deci în subsolul clădirii din Piața Victoriei, un Porsche 911 Turbo Coupe, care fusese alocat de Ministerul Finanțelor Guvernului cu patru ani înainte. Patru ani, așadar, mașina sport de lux a zăcut în parcarea subterană. Nu pare să fi fost mare lucru. Însă, în mașină s-au aflat, în toți acești ani, 63 de kilograme de heroină!

Drogurile fuseseră confiscate unor cetățeni turci, tată și fiu, în 2002, în momentul în care se pregăteau să iasă din țară pe la punctul de frontieră de la Nădlac. În 9 februarie 2002, la controlul efectuat asupra mașinii, vameșii si polițiștii de frontieră de la Nădlac au descoperit pe bancheta din spate o geantă în care se aflau 63 de kilograme de heroina. Drogurile erau ambalate în 126 de pungi de plastic vidate, de câte o jumătate de kilogram fiecare, si erau marcate cu imaginea unui leu.

La acea vreme, cele 63 de kilograme de heroină sortimentul Hong Kong Rocks, de 98% puritate, valorau aproximativ 10 milioane de euro. A fost cea mai mare captură a anului 2002.

Caz neelucidat

La vremea respectivă, în mod surprinzător, fusese arestat doar trucul cel bătrân, Ferdi Berirmen, fiul acestuia fiind lăsat în libertate.

S-a speculat că totul a fost gândit, premeditat. Personaje din sistemul de stat ar fi ticluit o schemă. Foarte posibil ca acestea, acești indivizi cu grade sau cu gulere albe, doar, să se fi speriat pe parcurs.

Cert este că mașina și drogurile au fost abandonate. Bolidul , cu tot cu heroină, în mod pe cât de incredibil pe-atât de dubios, a zăcut sub birourile miniștrilor patru ani de zile. Caz neelucidat nici acum!

Iată. Un alt aspect al operațiunilor polițiștilor sub acoperire. Aceștia își fac treaba impecabil, își riscă viața, prind traficanții, pun mâna pe marfă, cu ajutorul colegilor luptători și șmecherii din sistem încearcă să o fure.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...