Ploile și vijeliile nu se opresc în România. Locurile în care va fi prăpăd astăzi, 10 august

Andra Daoud 10.08.2022, 10:58
Ploile și vijeliile nu se opresc în România. Locurile în care va fi prăpăd astăzi, 10 august

După începutul de săptămână cu temperaturi caniculare, urmează ploi și vijelii în mai multe județe din țară. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale, valabil miercuri, 10 august, în 13 județe din România. Care sunt zonele vizate și la ce să ne așteptăm din partea vremii în perioada următoare.

Cod galben de ploi și vijelii miercuri, 10 august

Mai multe județe din Oltenia, nord-vestul Munteniei și din zona Carpaților Meridionali se află, miercuri și joi, sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. Administrația Națională de Meteorologie anunță că în zonele vizate se vor semnala averse torențiale, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Pe alocuri vor fi vijelii și grindină.

Cantitățile de apă pot depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25-35 l/mp și, izolat, 40-60 l/mp. Județele vizate de codul galben sunt: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Gorj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov şi Buzău. În zonele menționate, instabilitatea atmosferică accentuată se va menține până la sfârșitul săptămânii.

Ploile si vijeliile nu se opresc in Romania. Locurile in care va fi prapad astazi, 10 august
Judetele vizate de codul galben de instabilitate atmosferica

Nu scăpăm de ploi și vijelii nici mâine

Jumătate de țară s-a aflat și ieri sub cod galben sau portocaliu de vreme rea. Vijeliile au făcut prăpăd în mai multe localități din țară, iar localnicii au avut de-a face cu străzi inundate, din cauza sistemului de canalizare depășit, trafic paralizat și mașini blocate. În Cluj-Napoca, traficul a fost serios afectat de o ploaie care a durat câteva zeci de minute. Apa care s-a strâns pe șosele ajunsese să acopere aproape complet roțile mașinilor.

Și la mare a fost vijelie, mai precis în stațiunea Mamaia. În nordul țării, în județul Maramureș, a fost cod portocaliu de vreme instabilă și mai multe cartiere din orașul Baia Mare au fost inundate. La Galați, în ciuda inundațiilor provocate de ploi, oamenii s-au bucurat de apa care a irigat culturile agricole. Urmează încă o zi cu instabilitate atmosferică accentuată, după cum a semnalat directorul ANM.

„(Avem) o avertizare meteorologică de cod galben valabilă până mâine dimineață la ora 10. Cantitățile de apă pot depăși în aceste areale, 25-35 l/mp, după care, de mâine dimineață și până joi dimineață la ora 10 instabilitatea atmosferică va fi de interes, în special în partea de sud-vest a țării, respectiv în Oltenia și parte din nord-vestul Munteniei. Ne așteptăm să consemnăm în aceste zone cantități care pot depăși la nivel local 25-35 l/mp.

Din punct de vedere termic, deja de mâine vom consemna temperaturi în scădere, în toată țara, 21 până la cel mult 31 de grade, iar în a doua parte a acestei săptămâni, temperaturi cuprinse între 25 şi 33 de grade, cu mici variații de la o zi la alta, astfel încât să ne apropiem de ceea ce ar însemna normalul termic pentru această perioadă.”, a anunţat directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3, marți seară.

Urmăriți Impact.ro și pe