Planul Ucrainei pentru pacea cu Rusia. Ce își dorește, de fapt, Volodimir Zelenski

Ana Anitoiu, Iulia Statie 28.12.2022, 17:24
Planul Ucrainei pentru pacea cu Rusia. Ce își dorește, de fapt, Volodimir Zelenski

Planul Ucrainei pentru pacea cu Rusia a fost prezentat de Volodimir Zelenski, care i-a îndemnat pe liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan. Rusia l-a respins, spunând că acesta nu ține cont de „realitățile” din prezent.

Cum arată primele puncte din planul de pace al Ucrainei

Planul de pace al Ucrainei include zece puncte. Primul punct se referă la siguranța radiologică şi nucleară, cu accent pe restabilirea securităţii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ce este ocupată de forțele ruse.

Cel de-al doilea punct este referitor la securitatea alimentară, inclusiv la protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.

La punctul al treilea este vorba despre securitatea energetică, fiind subliniate restricţiile de preţ asupra resurselor energetice ruseşti, precum şi sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii energetice, din care jumătate a fost afectată de atacurile ruseşti.

Cel de-al patrulea punct face referire la eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor, inclusiv a prizonierilor de război şi a copiilor deportaţi în Rusia.

Al cincilea punct se referă la restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei – despre care Volodimir Zelenski a spus că „nu poate fi negociată” – şi reafirmarea acesteia de către Rusia în conformitate cu Carta ONU.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Celelalte cinci puncte din planul de pace al Ucrainei

De asemenea, pentru a restabili pacea, Ucraina cere ca trupele rusești să se retragă de pe teritoriul său și să înceteze ostilitățile, precum și să restabilească frontierele de stat.

Cel de-al șaptelea punct din planul de pace se referă la justiție, incluzând înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti.

Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare şi refacerea instalaţiilor de tratare a apei – este următorul punct din planul de pace al Ucrainei.

Punctul al nouălea se referă la prevenirea escaladării conflictului şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.

Ultimul punct din planul de pace al Ucrainei este reprezentat de confirmarea încheierii războiului, care să includă un document semnat de părţile implicate.

Rusia a respins planul de pace

Însă, Rusia a respins acest plan de pace. Moscova a reafirmat, marți, că nu va renunța la niciun teritoriu pe care l-a luat cu forţa, adică aproximativ o cincime din Ucraina.

„Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care să nu ia în considerare realităţile de astăzi în ceea ce priveşte teritoriul rusesc, cu intrarea celor patru regiuni în Rusia. Planurile care nu iau în considerare aceste realităţi nu pot fi paşnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a transmis în luna septembrie că regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie fac parte din teritoriului său, după ce a organizat așa-zise referendumuri a căror validitate nu este recunoscută însă de Ucraina şi de ţările occidentale. Rusia nu controlează niciuna dintre cele patru regiuni în totalitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...