Planul secret al lui Putin s-a aflat. Ce țară vrea să șteargă de pe hartă, schimbarea va fi radicală

Beatrice Dumitru 21.02.2023, 14:08
Planul secret al lui Putin s-a aflat. Ce țară vrea să șteargă de pe hartă, schimbarea va fi radicală

Un document scurs de la Moscova arată că Vladimir Putin are în plan să șteargă de pe hartă o țară până în anul 2030. Strategia a fost elaborată în anul 2021 dezvăluie Centrul Dossier al opozantului în exil Mihail Hodorkovski, care citează un document al Kremlinului.

Țara pe care vrea Vladimir Putin să o anexeze

Rusia a elaborat în 2021 o strategie pentru a absorbi până în 2030 un stat vecin, cu preluarea controlului asupra politicii, economiei şi potenţialului militar al ţării respective. Este vorba despre un document elaborat de Kremlin împreună cu Serviciul de Spionaj Extern (SVR), Serviciul Federal de Securitate (FSB), Serviciul de Informaţii Militare (GUR) şi Statul Major al Forţelor Armate ale Rusiei şi care se află în posesia unor jurnalişti din Estonia, Rusia, Ucraina, Belarus, SUA, Germania, Suedia şi Polonia, potrivit Dossier.

Potrivit documentului scurs de la Kremlin, Rusia intenționează să anexeze Belarusul până în 2030. Planul pe termen lung se traduce prin formarea unui „stat de uniune” comun sub conducerea Moscovei. Ambele țări fac, deja, parte oficial dintr-un așa-numit „stat unional”, conform unui acord din 1999, care stabilește o bază legală pentru integrarea dintre cele două țări. Dar instituțiile de presă care au obținut documentul sugerează că planurile Rusiei vizează, de fapt, anexarea Belarusului până în 2030, notează Deutsche Welle.

Planul secret al lui Putin s-a aflat. Ce țară vrea să șteargă de pe hartă, schimbarea va fi radicală
Alexandr Lukașenko este un apropiat al lui Vladimir Putin.

Kremlinul urma să adapteze legislaţia belarusă la cea rusă, să gestioneze politica externă a republicii în funcţie de interesul Rusiei, să sporească prezenţa militară pe teritoriul Belarusului, să obţină supremaţia limbii ruse asupra limbii belaruse şi să dea cetăţenie rusă belaruşilor. Toate aceste obiective urmau să fie atinse în nouă ani, până în 2030”, rezumă investigaţia.

Planul este stabilit pe diferite etape: pe termen scurt sau până în 2022, pe termen mediu sau până în 2025 și pe termen lung, adică până în 2030.

Ce obiective stabilește documentul

Intitulat „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Belarus”, documentul de 17 pagini vorbește despre împingerea influenței occidentale în regiune și fortificarea împotriva NATO. Dacă un astfel de plan se va concretiza, Rusia ar deveni vecină cu Lituania și Polonia, două state membre ale NATO și ale Uniunii Europene.

De asemenea, documentul stabileşte obiective, cum ar fi „ajustarea legislaţiei belaruse la cea rusă şi supunerea vieţii socio-politice, comerciale, ştiinţifice şi culturale din Belarus”.

Întreaga strategie a Administraţiei Prezidenţiale se construieşte în jurul acestor domenii. Fiecare dintre obiective este divizat în sarcini cu diferite grade de urgenţă, până în 2022, 2025 şi 2030. În afara armonizării relaţiilor comerciale şi economice, Rusia intenţionează să preia controlul sectorului politico-militar din Belarus până în 2030”, menţionează Centrul Dossier.

Alexandr Lukașenko își face armată de luptători voluntari

Pe de altă parte, președintele Alexandr Lukașenko a declarat că a ordonat formarea unei noi armate de voluntari pentru apărarea teritorială a țării, astfel încât toată lumea să știe cum să „mânuiască armele” și să fie gata să răspundă unui act de agresiune și să mențină ordinea publică în timp de pace.

Situația nu este ușoară. Am spus de mai multe ori: fiecare om – și nu numai un bărbat – ar trebui să știe să mânuiască armele. Măcar pentru a-și proteja familia, dacă este nevoie, casa, propria bucată de pământ și – dacă este cazul – țara”„, a spus Lukașenko la ședința Consiliului de Securitate, citat de Reuters.

Președintele Belarusului, care i-a permis Rusiei să atace Ucraina de pe teritoriul țării pe care o conduce, a spus de mai multe ori că armata lui va intra în luptă doar dacă Belarusul este atacat.

În cazul unui act de agresiune, răspunsul va fi rapid, dur și adecvat”, a adăugat Alexandr Lukașenko.

Mininstrul Apărării, Viktor Hrenin, a spus că forțele de apărare teritorială vor fi compuse din 100.000-150.000 de voluntari – sau mai mulți, dacă va fi nevoie. Potrivit acestuia, în situația ideală, formațiunea paramilitară va avea o prezență în fiecare sat și oraș din țară. Armata profesionistă a Belarusului este formată din aproximativ 48.000 de soldați și în jur de 12.000 de trupe care apără granițele, potrivit Institutului Internațional pentru Echilibrul Militar al Studiilor Strategice.

Fostă republică a Uniunii Sovietice, Belarus și-a menținut legăturile puternice cu Rusia, grație politicilor lui Alexandr Lukașenko, care conduce țara din 1994. Ultimele alegeri din 2020 din țară au fost contestate și au avut loc proteste la nivel național după ce Lukașenko s-a declarat învingător. Mii de oameni au fost arestați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...