Planul de ultimă oră al Guvernului în caz de cutremur în România. „Recomandarea noastră pentru populație”

Ana Anitoiu 15.02.2023, 15:37
Planul de ultimă oră al Guvernului în caz de cutremur în România. „Recomandarea noastră pentru populație”

Guvernul a anunțat că are un plan pentru situația în care s-ar înregistra un cutremur puternic în România. Executivul a avut prima ședință în urma seismelor cu magnitudini de peste 5 grade pe scara Richter ce s-au produs recent.

Guvernul va constitui un grup cu scopul pregătirii pentru un cutremur puternic

În ședința de Guvern s-a menționat că Ministrul Dezvoltării are un plan concret de pregătire pentru cutremur. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va fi constituit un grup cu scopul pregătirii României pentru un seism puternic.

„Nu ne lipsesc aceste planuri și documentații, avem rafturile pline de astfel de dosare, important este ca partea practică să se întâmple. De aceea, am consider necesar ca toate instituțiile statului, pornind de la fiecare minister în parte să intensifice întreaga activitate.

Și ea va fi coordonată de la nivelul premierului. Se va constitui un grup din care vor face parte mai multe ministere”, a declarat Nicolae Ciucă, în ședință.

Gafa facuta de Raed Arafat in timpul unui anunt important
Raed Arafat. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șeful DSU, despre măsura ce va fi luată în urma cutremurelor produse

În plus, prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a cerut șefului DSU Raed Arafat măsuri urgente pentru a evita o tragedie în cazul producerii unui seism major.

„În urma cutremurului de ieri, de 5,7 grade, noi am avut efecte în 22 de localități din 5 județe. Toate au fost efecte care nu au pus viața în pericol.

Clădirile care au suferit fisuri sunt evaluate de experții în construcții. Până acum nu avem niciun bloc sau clădire în care să ni se spună că nu se poate locui”, a declarat Raed Arafat în ședința de Guvern.

Campanie de informare cu privire la reacția corectă la cutremur, la TV

De asemenea, Raed Arafat a declarat că în ultimii ani s-au desfășurat mai multe campanii de informare a populației. Cea mai cunoscută dintre acestea a fost „Nu tremur la cutremur”.

Această campanie urmează să revină la televizor, începând de luni, pe 30 de posturi TV, astfel încât românii să știe cum trebuie să reacționeze în cazul producerii unui cutremur puternic.

Șeful DSU a adăugat că le recomandă românilor să consulte informațiile înaintea producerii unui cutremur, astfel încât să fie pregătiți în cazul în care va avea loc un alt seism puternic.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu le-a transmis românilor să nu intre în panică din cauza cutremurelor recente, pentru că încă nu vine seismul „ăla mare” în România. Seismologul a spus că aceste cutremure de peste 5 grade pe scara Richter fac parte din șirul normal de seisme din această perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...