Două persoane rănite după cutremurul de 5,7 grade. Raed Arafat vine cu primele clarificări

Ana Anitoiu 14.02.2023, 17:55
Două persoane rănite după cutremurul de 5,7 grade. Raed Arafat vine cu primele clarificări

Două persoane au fost rănite după cutremurul de 5,7 grade ce a avut loc, marți, în Gorj, în urma căruia au fost înregistrate peste 50 de apeluri de urgență la 112. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut primele clarificări în urma seismului.

Două persoane, rănite în urma cutremurului de 5,7 grade

Potrivit șefului DSU, la nivelul Unității de Primiri Urgență Gorj și la nivelul compartimentului de primiri urgențe Novaci s-au prezentat cinci persoane cu atac de panică și două persoane rănite ușor.

Una dintre persoanele rănite ușor a fost surprinsă de cutremur în Primăria Târgu Jiu și a suferit un traumatism cranio-cerebral minor. Cealaltă persoană rănită a suferit traumatism dorso-lombar minor.

„(Cele peste 50 de apeluri la 112, n.r.) s-au referit la fisuri sau elemente de construcție căzute. Inițial s-a vorbit despre o casă prăbușită, dar s-a infirmat. Era o casă cu fisuri. Au fost și câteva atacuri de panică”, a spus Raed Arafat, care a precizat că seismul a avut efecte în șase localități din Gorj, Dolj și Mehedinți.

„Până acum s-au raportat: Șapte case cu fisuri sau elemente căzute, în Târgu Jiu și Arcan, patru sedii de instituții, între care primăria, cinci blocuri de locuit. Sunt imobile cu fisuri. 15 avarii la coșuri de fum de la blocuri din Târgu Jiu.

În Dolj sunt elemente de construcție în pericol să cadă de pe o clădire a poliției de frontieră”, a mai spus șeful DSU.

Pagube produse de cutremurul de marți, 14 februarie, în Târgu Jiu
Pagube produse de cutremurul de marți, 14 februarie, în Târgu Jiu

Raed Arafat, despre clădirile cu fisuri

De asemenea, Raed Arafat a declarat că dacă au apărut fisuri la unele blocuri în urma cutremurului, nu înseamnă că acestea nu mai sunt locuibile, dar că vor fi făcute verificări.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Este normal să apară momente de panică. Aceasta este cauzată fie pentru că oamenii normali simt cutremurul în zona în care nu sunt obișnuiți, dar poate duce la greșeli de comportament. În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare”, a mai spus Raed Arafat. care a atras atenția asupra aplicației DSU ce poate fi descărcată de pe telefoanele mobile, pentru recomandări în caz de cutremur, recomandări ce pot fi consultate și pe platforma fiipregatit.ro.

Directorul INFP, despre cutremurele din România

Directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, cutremurul de marți poate fi „un frate al celui de ieri”, care a avut 16 replici.

„Este o zonă în care s-au produs foarte rar cutremure și cu magnitudini mici, de 1-3 grade. Pentru noi este o surpriză că s-a activat această zonă. În 1943 a mai fost acolo un cutremur de 5 grade.

Urmează replicile și să sperăm că activitatea seismică va scădea în timp. De obicei, durează cam o lună, după un astfel de cutremur de suprafață. O replică este atunci când are loc în zona șocului principal. Dacă se produce în altă zonă, nu mai este replică”, a spus directorul INFP, care a precizat că nu există o legătură cu zona Vrancea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...