Pisaniile pierdute ale lui Ștefan cel Mare au fost găsite. Anunțul făcut de ministrul Culturii

Stan Filon 28.11.2022, 13:38
Pisaniile pierdute ale lui Ștefan cel Mare au fost găsite. Anunțul făcut de ministrul Culturii

Pisaniile pierdute ale lui Ștefan cel Mare au fost găsite și sunt în siguranță! Acestea erau adăpostite de muzeul de istorie din Herson, localitate ucraineană greu lovită de bombardamentele rusești, și s-a crezut chiar că acestea au fost furate de soldații ruși, odată cu alte artefacte de valoare, printre care icoane foarte vechi și chiar obiecte vechi de sute de ani din aur masiv.

Pisaniile pierdute ale lui Ștefan cel Mare au fost găsite

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite! S-a crezut că soldații ruși le-au furat din muzeul de istorie din orașul ucrainean Herson, însă nu a fost așa. Cel care a venit cu veștile bune a fost chiar ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, care s-a interesat de soarta acestor artefacte care datează din secolul al XV-lea.

Pisaniile lui Ștefan cel mare sunt lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. În anul 1838, în timpul sistemului țarist de administrare, mai multe pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa și într-un final au ajuns la muzeul de istorie din Herson. S-a scris în presă că acestea ar fi fost furate de soldații ruși, însă se pare că acestea nu au fost atinse, după cum a scris pe Facebook ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care s-a oferit să aducă pisaniile în România, pentru a fi păstrate în siguranță.

Pisaniile pierdute ale lui Stefan cel Mare au fost gasite. Anuntul facut de ministrul Culturii
Pisaniile pierdute ale lui Stefan cel Mare au fost gasite. Anuntul facut de ministrul Culturii

„Așteptăm decizia oficialilor ucraineni”

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina…Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris ministrul pe Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...