Herson a devenit cea mai minată zonă din lume. S-a transformat într-un „oraș al morții”, fiind extrem de periculos de locuit

Elena Avramescu 17.11.2022, 09:17
Herson a devenit cea mai minată zonă din lume. S-a transformat într-un „oraș al morții”, fiind extrem de periculos de locuit

Cu toate că rușii au părăsit zona Hersonului din Ucraina, ce au lăsat în urmă a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. După mai multe verificări, anchetatorii ucraineni au descoperit că rușii au transformat un centru de detenție pentru minori într-o închisoare în care erau ținuți captivi atât bărbați, cât și femei, fiind electrocutați, bătuți sau uciși. Soldații ruși chiar au minat toată regiunea, astfel că Herson s-a transformat în cea mai minată din Ucraina sau chiar din lume.

Locuitorii din Herson trăiesc cu frica zilei de mâine din cauza minelor rusești

Însă asta nu este tot, deoarece cu câteva zile în urmă, un număr de 10 muncitori care lucrau la reparația drumului din Posad-Pokrovske, fiind localitatea de pe linia frontului care a fost ținta atacurilor rușilor vreme de luni de zile, au călcat pe o mină antitanc. Se pare că traseul era complet blocat de crengi și bușteni, astfel că ai fost luatți prin surprindere. Din nefericire, unul dintre muncitori a rămas fără picioare.

Un eveniment similar s-a petrecut cu câteva zile înainte, când o familie cu patru membri a trecut cu mașina peste o mină în Novoraisk, astfel că un copil de 11 ani a fost grav rănit.

Toate acestea nu sunt noutăți, deoarece autoritățile ucrainene au dat un avertisment înainte de retragerea rușilor, spunând că Moscova încearcă să transforme Herson într-un oraș al morții. Situația este totuși și mai gravă, fiindcă soldații ruși au transformat întreaga regiune într-un câmp minat.

„Deoarece plănuiseră retragerea, trupele ruse au avut timp să mineze zona și să plaseze peste tot dispozitive explozive. Nu putem face încă estimări, dar regiunea Herson ar putea fi cea mai minată regiune din țară și, din păcate, Ucraina ar putea ocupa în curând primul loc în lume în privința numărului de victime din cauza minelo”, a declarat Tymur Pistriuha, șeful unui ONG.

Herson a devenit cea mai minata zona din lume
Herson a devenit cea mai minata zona din lume

Din păcate, lucrările de deminare a regiunii s-ar putea întinde de durata a mai multor ani, ținând cont că rușii au lăsat mine în aproape toată regiunea.

„Rușii au minat tot ce au putut. Drumuri, terenuri, poduri, case, clădiri. Tot. Găsim mine tot timpul. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus și Oleksandr Valeriiovych, un soldat care ajută la curățarea zonei.

Cu câteva zile în urmă, președintele ucrainean Volodimir Zelesnki a emis un avertisment pentru locuitorii din Herson, rugându-i să fie extrem de precauți și să nu încerce să verifice singuri clădirile și obiectele lăsate de ruși.

Este și mai îngrijorător faptul că minele nu se găsesc însă doar pe pământ, ci și în apele Mării Negre, aruncate atât de ruși, cât și de ucraineni. Însă niciuna din cele două parți nu-și asumă vina și se acuză reciproc.

În timp ce oficialii bulgari au dat mai multe aavertismente către cetățenii care locuiesc în apropiere de mare să aibă grijă la mine, România lucrează de zor la dezamorsarea dispozitivelor găsite în apele sale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...